De grote curve van Henri Laurens

Henri Laurens, Nu (naakt), 1921, Terra Cotta, (C) ADAGP, Paris 2014, coll Centre Pompidou.

De Franse beeldhouwer Henri Laurens behoorde met Arp, Brancusi, Lipchitz en Zadkine tot de belangrijkste Parijse beeldhouwers van de 20e eeuw. Hij werd gezien als een pionier, begonnen als kubist maar later ontwikkelde hij zijn beroemde curve. De curve betrof talrijke variaties op het vrouwenlichaam, waarbij de zeemeermin Laurens’ favoriet was. Het is dan ook bijna logisch dat Museum Beelden aan Zee een retrospectief houdt van Henri Laurens. 

Het overzicht in Beelden aan Zee omvat ruim 50 beelden van de Franse beeldhouwer. Het grootste deel van de beelden is in bruikleen van het Centre Pompidou in Parijs, dat de artistieke nalatenschap van Laurens beheert. Overigens toont Beelden aan Zee niet alleen werken van Henri Laurens. Frankrijk is het thema van dit jaar, na eerdere succesvolle landenthema’s als China, Zuid-Afrika en Rusland. De top van de Franse beeldhouwkunst is dan ook met beelden vertegenwoordigd bij Beelden aan Zee.

Er zijn de komende maanden werken te zien van  Adel Abdessemed, Cyrille André, Lilian Bourgeat, Guillaume Castel, Yuhsin U Chang, Stéphanie Cherpin, Daniel Firman, Vincent Ganivet, Emmanuelle Lainé, Laurent le Deunff, Vincent Mauger, Vincent Olinet, Bruno Peinado, Julien Prévieux, Marie-Hélène Richard, en Samuel Yal. De retrospectief van Henri Laurens is te zien tot en met 26 oktober.

Lees ook:Meeste musea in Parijs weer open
Lees ook:Centre Pompidou gaat roadtrip maken
Lees ook:Kunstenaars ruziën met Centre Pompidou
Lees ook:Beelden aan Zee opent Gipsotheek
Lees ook:Retrospectief van Martial Raysse in Centre Pompidou Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>