Topstukken uit de Gouden 15e eeuw van Zwolle

Topstukken uit de Gouden Eeuw van Zwolle CREDITS: Museum de Fundatie

De Grote Kerk Zwolle, het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en Museum de Fundatie houden tot en met 13 september een expositie over de Topstukken uit de Gouden 15e eeuw van Zwolle. Getoond worden onder meer belangrijke geschriften uit deze eeuw, die gezien wordt als de Gouden Eeuw voor Zwolle.

De expositie zelf is te zien aan Grote Markt 20 in Zwolle, en is een onderdeel van de reeks Fundatiefusions. Te zien zijn onder meer een aantal prachtige Sarijs-handschriften. Dat zijn middeleeuwse teksten die rijkelijk verlucht werden met miniaturen van schilders. Deze schilders waren nauw verbonden aan het Zwolse Fraterhuis. Het bijzondere aan de expositie is bovendien dat niet alleen prachtige items getoond worden, maar ook diverse belangrijke locaties uit de 15e eeuw aangedaan kunnen worden.

De route voert je langs de kapel, gastenhuis, ziekenhuis en kerkhof aan de Papenstraat 5-11, gevolgd door het Celepoortje, de Fraterhuizen, het Hof van Zuthem, de Emmanuelshuizen, het Armen-Fraterhuis, de pastorie Wheeme, de Latijnse School, het Bethlememklooster, de Waalse Kerk, de Grote Kerk, de Latijnse Schol, maar dan die aan de hoek Voorstraat-Luttekestraat, de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming, het Pakhuis van Albergen, het Caeciliahuis of het Kinderhuis en tot slot het Cadenetershuis. Overigens bestaan niet alle panden meer op de route. De beide Latijnse Scholen, het Pakhuis van Albergen, het Caeciliahuis en het Cadeneterhuis zijn helaas verdwenen of er resteren in sommige gevallen alleen nog de contouren van het oude gebouw.

Wie nog  niet genoeg kan krijgen van de ‘Gouden topstukken’ kan ook nog terecht bij Museum de Fundatie voor een uitzonderlijke portrettenreeks van de familie Craeyvanger uit de 17e eeuw. Verder is er bij Waanders in de Broeren in Zwolle de expositie te zien van de IJsselschilder Jan Voerman. Hierbij worden diverse landschappen en wolkengezichten getoond. Ook is er in Museum de Fundatie tot en met 21 september werk van Voerman te zien en dan op locatie Kasteel het Nijenhuis in Heino.

 

Lees ook:Wegens succes verlengd: Sassenstraat, de oudste straat van Zwolle
Lees ook:Het Parijs van de Nederlandse kunstenaars
Lees ook:Zwolle haalt Jan Fabre binnen
Lees ook:Museum de Fundatie gaat verbouwen
Lees ook:Museum De Fundatie toont beelden op Lowlands

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>