De Bevrijdingsroute in Breda’s Museum

Wethouder Selçuk Akinci van Cultuur opende de tentoonstelling op donderdag 3 juli samen met veteraan Roman Figiel, één van de bevrijders van Breda en Generaal Majoor T.W.B. Vleugels van de KMA en Nederlandse Defensie Academie te Breda. CREDITS: Breda’s Museum

Het Breda’s Museum biedt vanaf heden een chronologie van de Tweede Wereldoorlog met persoonlijke verhalen uit een complexe Europese nalatenschap. Het betreft de unieke, multimediale tentoonstelling Routes of Liberation. Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan een zware periode uit de Europese geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog. Er worden perspectieven vanuit vijf landen gepresenteerd: Duitsland, Polen, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. 

De tentoonstelling toont aan dat mensen de geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog sterk verschillend kunnen ervaren. Aan de hand van persoonlijke verhalen, video’s, tijdslijnen en unieke foto’s uit vooraanstaande oorlogs- en bevrijdingsmusea uit Europa wordt echter toch een gezamenlijke nalatenschap getoond. Een opvallend object is de Rundfunk Libération Wolno, een interactieve ‘zendmast’. Bezoekers kunnen zelf hun visie geven op de betekenis van de Tweede Wereld-oorlog voor hen of hun land en een eigen interpretatie van vrijheid. De berichten worden gedeeld op YouTube. Ook via Twitter worden mensen aangespoord een vrijheidsteken te sturen. Breda’s Museum heeft de internationale expositie verder aangevuld met delen van een eerdere expositie over de Bredase bevrijding door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek en een kleine serie foto’s uit 70 jaar herdenking van die bevrijding.

De verbinding tussen generaties, tussen groepen mensen voor wie de kansen anders zijn verdeeld, is een betekenis die Breda’s Museum deze zomer mee wil geven aan ieder die van zijn of haar vrijheid kan genieten. Vandaar dat tegelijkertijd met ‘Routes of Liberation’ de verovering van het museum door ‘Kunstkameraden XXL’ wordt gevierd. Een inspirerende expositie van ruim 70 kunstwerken, gemaakt door Brabantse kunstenaars samen met kinderen uit de jeugdzorg. Ook zij hebben hun eigen verhaal.

De expositie is het initiatief van de Stichting Liberation Route Europe in samenwerking met toonaangevende Europese oorlogsmusea. Begin 2014 openden minister-president Mark Rutte en Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, de tentoonstelling in Brussel. Na standplaats Breda reist de expositie door naar steden als Berlijn, Londen en Gdansk. Routes of Liberation is tot en met 20 augustus in Breda’s Museum te zien.

Lees ook:Mini-TEFAF in Breda: ART BREDA 2014
Lees ook:Keramiek in Breda’s Museum
Lees ook:ART BREDA gaat voor tweede editie
Lees ook:IJsvermaak in Breda’s Museum
Lees ook:Kunst en Kameraadschap in Breda’s Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>