Een koffer vol dromen met Dirk de Herder

Dirk de Herder – Amsterdam, Stad van Rembrandt – 1946 – Courtesy Eduard Planting Gallery

Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert van 28 juni tot en met 26 juli een expositie met werk van de Nederlandse fotograaf Dirk de Herder. De expositie heet ‘A Suitcase full of Dreams’ en toont foto’s die Dirk de Herder vanaf 1946 maakte in onder meer Amsterdam, Parijs en Stockholm. Het gaat om klassieke zwart-wit foto’s met een poëtische uitstraling.

Dirk de Herder (1914 – 2003) wordt wel ‘de laatste romanticus van het noorden’ genoemd. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat hij in Rotterdam werd geboren. Hij fotografeerde vooral in zwart-wit vanwege zijn voorkeur voor lichtval en atmosfeer. Zijn inspiratiebronnen vond hij in Frankrijk bij Eugène Atget en de van oorsprong Hongaarse Brassaï. De expositie laat ook een selectie van portretten zien die de fotograaf maakte van kunstschilders van de Cobra-beweging, waaronder Karel Appel en Corneille. Alle foto’s zijn nog door Dirk de Herder afgedrukt en gesigneerd, het merendeel in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zijn negatieven bevinden zich in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Dirk de Herder werd begin jaren dertig dokahulp bij Capi-Lux in Amsterdam. In 1935 begon hij zijn eigen fotobureau. Later werkte hij met fotograaf Eddy Posthuma de Boer samen onder de naam Co-Photo, met de VARA als belangrijkste opdrachtgever. Dirk de Herder heeft vele boeken gemaakt en zijn werk is breed verzameld. Zaterdag 28 juni is de opening van de expositie door Martijn van den Broek, Hoofd Collecties van het Nederlands Fotomuseum.

De Eduard Planting Gallery is te vinden aan de Eerste Bloemdwarsstraat 2 in Amsterdam. De galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.

 

Lees ook:The Seventies van David Bowie in Eduard Planting Gallery
Lees ook:Kunstfotograaf Jan Stel exposeert in Amsterdam met ‘Manmade / no human
Lees ook:Rock ‘n Roll met Terry O’Neill
Lees ook:‘Storytelling’ – Collodium fotografie door Alex Timmermans
Lees ook:‘Past & Present Highlights’ – Photography by Marie Cécile Thijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>