Kunstenaar kweekt oor van Vincent van Gogh

Het gekweekte oor van Vincent van Gogh CREDITS: Diemut Strebe, ZKM

De kunstenaar Diemut Strebe heeft het oor van Vincent van Gogh gekweekt. Hij deed dit in samenwerking met een team van wetenschappers. Voor de kweek van het oor werd gebruik gemaakt van het genetische materiaal van de achterachterkleinzoon van de broer van Vincent, Theo van Gogh.

Deze achterachterkleinzoon van Theo, Lieuwe de Gogh, blijkt één op de zestien genen te delen met Theo. Onder deze genen bevindt zich het Y-chromosoom. In eerste instantie was het de bedoeling DNA van Vincent van Gogh zelf te gebruiken, maar dit DNA op een envelop van een brief van de schilder bleek niet voldoende. Daarom was toch de hulp van Lieuwe nodig.

Het gekweekte oor is een volmaakte replica van het oor van Vincent van Gogh. Het is gemaakt van kraakbeen en heeft dezelfde vorm als het oor van Vincent. Het oor bevat deels genetisch materiaal en deels kunstmatige elementen. Omdat het oor geconserveerd wordt in een speciale oplossing kan het oor nog jaren overleven. Door de koppeling van een microfoonsysteem met een computer kan het oor ook echt horen.

Het oor van Van Gogh is te bewonderen in het ZKM Media Museum in Karlsruhe tot 6 juli. Volgend jaar zal het oor samen met Diemut Strebe naar New York reizen voor een expositie.

Lees ook:Vincent van Gogh gaat bloggen
Lees ook:Vincent van Gogh: Gek of geniaal?
Lees ook:Paul Huf fotografeert Vincent van Gogh
Lees ook:Salon Van Gogh in het Vincent van GoghHuis
Lees ook:Willem van Gogh opent Keukenhof 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>