Het onbekende deel van de Collectie Enke voor het eerst te zien èn te koop

Sybren Valkema, ‘Sater’, Leerdam Unica 1961, vrij geblazen en gevormd dikwandig kleurloos glas, hoogte 24 cm. Valkema nam met dit werk de eerste stappen richting het ‘beeldhouwen in glas’. CREDITS: Collectie Kunstconsult

Afgelopen winter bracht Kunstconsult – 20th century art | objects in Zuidoostbeemster de indrukwekkende verzameling Copier unica van de Berlijnse architect Dieter Enke in de verkoop.  Deze verkoop was dermate succesvol maar de collectie zelf ook zo groot dat vanaf 7 juni de kunsthandel de verkoopexpositie Collectie Enke – deel II organiseert.

Enke was een echte rasverzamelaar, maar hij beperkte zich niet tot Copier en verzamelde ook werk van tijdgenoten als Chris Lebeau en Chris Lanooy. Het meest fascinerend vond hij de samenwerking die Copier op latere leeftijd aanging met veel jongere  glaskunstenaars. Al in 1979 kocht Enke glazen unica die Copier in samenwerking met Willem Heesen had gemaakt en in de jaren daarna volgden werken van Floris Meydam, Sybren Valkema en andere vertegenwoordigers van het ‘vrije glas’ in Nederland. Wat begon met enkele aankopen om zijn Copier-collectie een bredere context te geven, groeide al snel uit tot een collectie op zichzelf.

Waar Enke zijn Copier-collectie grotendeels te boek stelde, bleven de werken van andere Nederlandse glaskunstenaars tot nu toe onzichtbaar voor de buitenwereld. Daar komt met deze verkoopexpositie  eenmalig verandering in. Kunstconsult biedt de objecten uit de collectie Dieter Enke te koop aan in de galerie gedurende twee weekends in juni. Deze verkoopexpositie van de Collectie Enke – Deel II wordt gehouden op zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 juni (Pinksteren) en op zaterdag 14 en zondag 15 juni. De expositie is telkens van 12.00 tot 17.00 uur. Daarna is de expositie slechts op afspraak bij Kunstconsult.

Lees ook:Gewoon en Gek met Ingrid en Dieter Schubert
Lees ook:Amsterdamse School meubels van De Klerk op PAN Amsterdam
Lees ook:Veel jong talent op OBJECT Rotterdam 2017
Lees ook:Goedkope kunst voor jongeren
Lees ook:Pieke Bergmans mengt glas met brons

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>