Rineke Dijkstra in Frans Hals Museum: Pubers en kinderen in een 17e-eeuwse context

Rineke Dijkstra – Tex, 
Amsterdam
2 augustus 2010
118 x 99 cm
courtesy de kunstenaar en Marian Goodman Gallery, Parijs
Salomon de Bray – Jonge vrouw in fantasiekostuum, 1652, olieverf op paneel,
99,5 x 83,5 cm, Frans Hals Museum, Haarlem
Foto: Tom Haartsen

Het Frans Hals Museum start 29 mei met de expositie Conversation Piece, waarbij foto’s van kinderen en pubers van fotografe Rineke Dijkstra naast 17e-eeuwse portretten uit de collectie van het museum getoond worden. Het werk van Rineke Dijkstra wordt vaak geplaatst in de traditie van de 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst. De tentoonstelling toont aan waarom.

Dijkstra is gefascineerd door de manier waarop je als kunstenaar iemands persoonlijkheid, met alle complexiteiten en tegenstellingen, zo goed mogelijk in één portret kunt weergeven. De blik is daarbij essentieel, maar ook elementen als het licht, de achtergrond, de houding van het model en de kleding kunnen onverwacht veel vertellen. In combinatie met 17e-eeuwse portretten wordt het werk van Dijkstra optimaal weergegeven.

In totaal worden negen van Dijkstra’s fotoportretten geëxposeerd naast negen 17e-eeuwse schilderijen. Hierdoor wordt zichtbaar wat voor subtiele middelen kunstenaars gebruiken om een persoonlijkheid te ‘vangen’. Soms gaat het vooral om suggestie: neem Dijkstra’s beroemde foto van het jonge stel Emma en Ben in het Vondelpark naast Jan de Bray’s Man, vrouw, zoon en Amor. Ineens besef je hoe belangrijk de donkere bosschages op de achtergrond zijn voor de sfeer op de foto en hoe subtiel Dijkstra de liefde tussen haar modellen suggereert – alsof De Bray’s engeltje elk moment haar foto in kan komen vliegen. Maar de overeenkomst kan ook vooral formeel zijn, zoals in de combinatie van Michiel Jansz van Mierevelts Portret van Geertruyt van der Dussen en Dijkstra’s Beth, waarbij de overeenkomst in haardracht en sieraden de toeschouwer beter laat kijken naar de verschillen tussen deze vrouwen.

Al met al is deze expositie dan ook een expositie die je opslokt in het kunstwerk, je kennis laat opdoen en de gelijkenissen en verschillen in sfeer en kunst zichtbaar maakt. De tentoonstelling maakt deel uit van de serie Conversation Piece die hedendaagse en moderne kunst toont naast schilderijen uit de collectie van het Frans Hals Museum. De bezoeker kijkt hierdoor met een nieuwe blik op vakmanschap, stijl, signatuur en uniciteit naar de collectie 16e- en 17e-eeuwse schilderkunst.

De tentoonstelling loopt tot en met 28 september.

Lees ook:Frans Hals in het Metropolitan Museum
Lees ook:Frans Hals te koop/ verkocht
Lees ook:Gechilderde gevoelens in de Gouden Eeuw
Lees ook:Maak kennis met Frans Hals, het fenomeen
Lees ook:Siemen Dijkstra: Werk in Uitvoering

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>