Oswald Wenckebach: de verhouding tussen beeldhouwkunst en houtsnede

Een prachtige houtsnede van Wenckebach BEELDRECHT: Pictoright Amsterdam, erven Wenckebach

Oswald Wenckebach staat vooral bekend om zijn beeldhouwwerk. Iedereen kent wel de ‘Monsieur Jacques’ die bij de ingang van het Kröller-Müller Museum staat. Zijn beelden spreken tot de verbeelding, maar eigenlijk werd Wenkebach opgeleid als tekenaar, schilder en graficus. Om de andere kant van het werk van Wenckebach te laten zien, toont het Museum Noordwijk zo’n 94 houtsneden van de jonge Wenckebach en ook diverse beelden. 

De houtsneden werden vooral door Oswald gemaakt in zijn jonge jaren. Het zijn prenten met een uitgesproken eigen signatuur. Met deze prenten verwierf Wenckebach al vroeg enige bekendheid in Nederland. Middels de houtsneden is de ontwikkeling te zien in het werk van de jonge Wenckebach in de decoratieve prenten: via verhalende voorstellingen en aantrekkelijke portretten tot een eigenzinnige plastische uitdrukkingsvorm van de menselijke gestalte. De prenten vormden de opmaat voor het beeldhouwersschap. Dat is ook duidelijk te zien tijdens de tentoonstelling, waar er meerdere beelden te zien zijn naast de diverse prenten. De houtsneden zijn erg bijzonder, mede omdat Wenckebach in 1922 rigoreus besloot te kiezen voor de beeldhouwkunst: hij stak al zijn schilderijen in brand en was voortaan beeldhouwer. Gelukkig bleven de houtsneden behouden en daarmee exposeerde hij tot in de jaren ’30.

De tentoonstelling in Museum Noordwijk loopt tot en met 14 september 2014. De stukken zijn afkomstig van het Rijksmuseum Amsterdam, Universiteitsbibliotheek Leiden, Gemeentemuseum Den Haag en uit enkele particuliere collecties. Er is ook een catalogus verkrijgbaar over de tentoonstelling.

Lees ook:Win een houtsnede van Oswald Wenckebach bij Museum Noordwijk
Lees ook:Vrienden van Museum Noordwijk koopt beeld Oswald Wenckebach
Lees ook:Félix Vallotton: Het vuur onder het ijs
Lees ook:Anna Khodorovich wint Rembrandt Young Talent Award
Lees ook:Maja van Hall in Museum Noordwijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>