Laatste kans voor een blik op unieke Rietveld-stoel

Nog te zien tot en met 13 april! SCREENSHOT: José van der Wegen

In december 2013 kocht het Centraal Museum op een veiling het Prototype Lage Stoel van Gerrit Rietveld. Dit vuurrode geschilderde ijzeren stoeltje leek lang verloren te zijn gegaan, omdat de eerste eigenaar het stoeltje niet exposeerde. Het bleek echter toch nog te bestaan en is tot en met 13 april nog te zien bij het Centraal Museum,  tezamen met enkele gerelateerde stoelen, schetsen, foto’s en brieven.

Hoewel de allerbekendste stoel van Rietveld de rood-blauwe versie is, toont dit Prototype Lage Stoel aan dat Rietveld niet stil bleef staan in zijn meubelkunst, maar voortdurend nieuwe uitdagingen zocht. Het stoeltje toont aan hoe hij zijn ervaringen met het toepassen van gebogen houten delen in zijn meubels verwerkte en toepaste op metaal. Daarnaast is te zien dat hij experimenteerde met prefab stalen profielen. De innovatieve kwaliteit van de LCW Chair (Lounge Chair Wood) uit 1945 van de Amerikaanse topdesigners Charles en Ray Eames had daarbij de interesse van Rietveld gewekt. Rietveld zelf combineerde voor het Prototype Lage Stoel stukken gebogen ijzer met prefab T-profielbalken.

Het rode stoeltje dat bij het Centraal Museum wordt getoond, is een uniek prototype. De constructietekeningen doen vermoeden dat de stoel bedoeld was voor serieproductie, maar uiteindelijk is dat dus niet gebeurd. De reden hiervoor is onbekend.  Wilt u dit unieke stoeltje nog bewonderen, dan moet u snel zijn. De expositie loopt tot en met zondag 13 april in het Centraal Museum!

Lees ook:Musea kopen kinderstoel Gerrit Rietveld
Lees ook:Klaarhamer volgens Rietveld
Lees ook:Wegens succes verlengd
Lees ook:Ontwerper Ron Arad in Stedelijk Museum
Lees ook:Sam Taylor-Wood valt nooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>