Heavy Load van Peer Veneman in Nieuw Dakota

Objet- mis a jour 2013 door Peer Veneman FOTO: Coebergh PR

De Eindhovense kunstenaar Peer Veneman exposeert van vrijdag 4 april tot en met zondag 4 mei in Nieuw Dakota. Het platform voor hedendaagse kunst aan het IJ in Amsterdam-Noord zal een selectie van recente werken tonen van Veneman onder de naam ‘HEAVY LOAD, werken 1983-2013′. Ook wordt  er teruggeblikt op zelden getoonde sleutelwerken uit de afgelopen 30 jaar. Peer Veneman is vooral bekend van zijn abstract-geometrische beelden, gemaakt van verroest ijzer. 

De inspiratie voor deze werken vindt Veneman in de minimal art. Dit was echter vooral de beginfase van zijn kunstenaarscarrière. In 1980 nam hij afstand van de minimal art en ging hij voor reflectie en actualiteit. Veneman staat bekend om zijn onconventionele gebruik van materialen en zijn onbevangen omgang met de kunstgeschiedenis. Hij maakt geen keuze tussen figuratie en abstractie, evenmin als tussen geometrische en organische vormen. Sommige beelden hebben een uitgesproken abstract karakter, terwijl andere een aan de natuur ontleende vorm bezitten of zelfs beide elementen binnen één werk combineren. Ongrijpbaarheid en perfectie zijn daarbij de twee constanten in het oeuvre van Veneman. Ongrijpbaarheid, omdat zijn vormentaal figuratie met abstractie, schilderkunst met sculptuur en orde met chaos verenigt. Perfectie omdat de uitvoering en afwerking hier duidelijk op wijzen. Recent leverde zijn manier van werken met ongebruikelijke materialen nog een reeks van Objets mis à jour op. Denk daarbij aan met kunsthars bedekte werken, opgebouwd uit stapelingen van gevlochten manden en schalen uit het kringloopcircuit.

In de tentoonstelling bij Nieuw Dakota is gekozen voor het samenbrengen van werk uit verschillende periodes. Dat betekent dat er werken uit zijn beginperiode te zien zijn, maar ook de meer recente werken. Hierdoor is de evolutie in het werk van Veneman duidelijk zichtbaar. Werken van Veneman bevinden zich overigens overal: in de collecties van onder meer het Stedelijk Museum, Amsterdam; Kröller-Müller Museum, Otterlo; het Groninger Museum; het Noordbrabants Museum, ‘s Hertogenbosch; Museum Beelden aan Zee, Den Haag; en in vele bedrijfs- en privécollecties in binnen- en buitenland.

Lees ook:Wandelende sculpturen van Erwin Wurm
Lees ook:Kersttip: Kröller-Müller Museum
Lees ook:ZERO in het kwadraat bij TextielMuseum Tilburg
Lees ook:Oswald Wenckebach: de verhouding tussen beeldhouwkunst en houtsnede
Lees ook:De Japanse invloed op de kunst van de meesterschilder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>