Indië was ons Paradijs

©Annelies Damen, fotoserie Indie, 2010

Het Gorcums Museum zal in de maanden mei en juni uitgebreid aandacht besteden aan de Indische Nederlanders die sinds 1946 in Nederland wonen. In de tentoonstelling “Indië was ons Paradijs” (Foto’s ‘Van toen en van nu’ gevangen in ‘dubbel focus’) die vanaf 7 mei opent, staat een fotoserie centraal die fotografe Annelies Damen tijdens een reis naar de Indonesische archipel heeft gemaakt. Het werd een mysterieuze reis naar het verleden en levert in ‘dubbel focus’ een verrassend inzicht in de sfeer en de emoties van het oude Nederlands Indië.

©Annelies Damen, fotoserie Indie, 2010

Annelies Damen werd niet alleen vanuit beroepsmatige interesse gemotiveerd voor het onderwerp. Daar haar grootmoeder uit Indonesië afkomstig is, heeft ze er ook een persoonlijke band mee. “Mijn oma is de rode draad voor deze Indië expositie en de foto’s en verhalen zijn symbolisch voor alle Indische Nederlanders”, aldus Damen. Zij ontdekte na het overlijden van haar grootmoeder, dat haar grootvader als verdienstelijk amateur het Indische verleden in bijzondere beelden had vastgelegd. In de werken die op de tentoonstelling getoond worden, combineert ze haar eigen exotische beelden met het oude fotomateriaal van haar grootvader.

In het persbericht wordt vermeld dat de laatste generatie die in Indië geboren is en er gewoond heeft, deze unieke beelden in hun graf zullen meenemen. Annelies Damen is naar de Indonesische Archipel afgereisd om deze schat aan geheimzinnigheid voor het nageslacht vast te leggen en op een bijzondere manier verleden en heden tegelijkertijd aan ons te tonen.

Vanaf 7 mei tot en met 19 juni is deze intrigerende fototentoonstelling te bezoeken het Gorcums Museum.Er worden tevens verschillende activiteiten rondom deze tentoonstelling georganiseerd die je hier kunt vinden.

Lees ook:Cultuurpaviljoen op Tong Tong Festival Den Haag
Lees ook:De Nieuwe Kerk zet stijgende lijn voort
Lees ook:Beelden Carolein Smit in Rotterdamse Kunsthal
Lees ook:De Nieuwe Introverten: vastgelegd met de camera van toen
Lees ook:Vijf miljoenste bezoeker voor Groninger Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>