Museumweekend in Amsterdam

Vincent van Gogh, Zonnebloemen, 1889

Onze hoofdstad met grachten, bruggen en pittoreske trap- en klokgeveltjes, heeft veel meer te bieden dan een tochtje in een rondvaartboot met hordes toeristen. Deze historische stad heeft namelijk museumtechnisch gezien ook enorm veel te bieden met een bonte verzameling van rond de 65 musea! Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een museum van te vinden in Amsterdam. Hiervan doen ruim 30 musea mee met het Museumweekend en zijn dus gratis of met korting te bezoeken, zoals het Stedelijk Museum en het Amsterdams Historisch Museum (ofwel het Amsterdam Museum). Andere interessante musea als het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en de Hermitage Amsterdam zijn wel open maar helaas niet gratis of met korting te bezoeken.

Het Stedelijk Museum stelt in “Temporary Stedelijk 2” hun collectie moderne en hedendaagse kunst centraal. In de tentoonstelling “Making Histories: Changing Views of the Collection” toont het museum naast bekende en minder bekende kunstwerken ook recente aanwinsten. In de Erezaal zijn bijvoorbeeld werken van Piet Mondriaan en Kazimir Malevich te zien naast werk van Barnett Newman, Yves Klein en Jo Baer. Ook passeer je een licht- installatie van Dan Flavin en kun je genieten van minimalistische werken van o.a. Donald Judd en Carl Andre. Tijdens dit weekend zijn er ‘Blikopenerrondleidingen’ en ‘Instaprondleidingen’ gepland. Tevens is er een ‘Kind + Familietour’ en er worden themaworkshops georganiseerd.

Johannes Vermeer, Het melkmeisje, ca. 1658

In het Rijksmuseum (onder verbouwing) kun je naast de nieuwe aanwinst van Tommaso della Porta en de tentoonstelling “De Hollandse Wildernis” toch nog ‘zoals vanouds’ rond de 400 meesterwerken uit de Gouden Eeuw bewonderen in de permanente presentatie. In het Van Gogh Museum is nu “Picasso in Parijs, 1900- 1907”, “Bloesem”en “Uitgaan in Montmartre” te zien, naast de vaste collectie met o.a. veel prachtige Van Goghs. En ook de Hermitage Amsterdam heeft een bijzondere tentoonstelling, “Glans en Glorie”, met oude Russische iconen.

Verschillende musea die zich richten op fotografie en nieuwe media hebben in verband met het Museumweekend bijzondere dingen georganiseerd. Zo kun je in het FOAM aan een gratis rondleiding deelnemen en meer te weten komen over de tentoonstellingen “Dana Lixenberg- Set Amsterdam”, “Anne Schwalbe- Blindschleiche und Reisenblatt” en “Antiphotojournalism”. In Huis Marseille kun je de Doka (donkere kamer) in met fotograaf Sjef van Duin en er worden zelfs rondleidingen door de fotografen Marrigje de Maar en Bert Teunissen zelf gegeven! Voor deze laatste rondleidingen moet je je echter wel inschrijven want er kunnen maximaal 20 personen mee.

©Bert Teunissen, On the Road in Huis Marseille

Ook EYE (Film Instituut Nederland) aan het Vondelpark heeft een aangepast gratis filmprogramma o.a. met luchtballonfilms en allerlei (kinder)activiteiten voor dit weekend gepland. EYE beheert een bijzondere filmcollectie waar tijdens de rondleidingen, die elk half uur zullen plaatsvinden, aandacht aan zal worden besteedt. En bereid je er alvast op voor dat de filmcabine ook geen verborgen wereld blijft.

In Amsterdam kun je tevens een aantal prachtige grachtenpanden bezoeken, waar de inrichting van de kamers in de stijl uit een bepaalde periode bewaard is gebleven. Voorbeelden hiervan zijn: Museum Willet- Holthuysenen Museum van Loon. Je kunt een grachtenpand bezoeken, waar een schuilkerk in ondergebracht is ( Ons’ Lieve Heer op Solder museum) en er is zelfs een grachtenpand waar de stijlkamers met kattenschilderijen zijn verrijkt ( het KattenKabinet).

Museum Geelvinck© 2010 Museum Geelvinck Hinlopen Huis.

Tijdens het Museumweekend is het stadspaleis van de gegoede familie Geelvinck te bezoeken én het enige echte Koninklijk Paleis op de Dam is natuurlijk ook te bezichtigen.

Andere typen musea die je in Amsterdam kunt bezoeken zijn o.a.: het Allard Pierson Museum (dit is het Archeologisch Museum van de Universiteit van Amsterdam), het NEMO Science Center, het Joods Historisch Museum, Het Tropenmuseum, Museum het Schip (over de Amsterdamse School), het Persmuseum of het Verzetsmuseum.

Ik zou zeggen, geniet van de musea en het mooie weer (zoals voorspelt)!

Lees ook:Museumweekend op 2 en 3 april
Lees ook:Museumweekend wordt Museumweek
Lees ook:Museumweekend 10 en 11 april 2010
Lees ook:Museumweekend 14 en 15 april
Lees ook:Bezoek een museum tijdens het Museumweekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>