Museumweekend in Leiden

Lucas van Leyden,Laatste Oordeel, detail van linkerpaneel,De Lakenhal Leiden

In de Lakenhal zijn naast de vaste collectie nu twee aangekochte schilderijen van Jan Steen uit 1663- 1665 te bewonderen, een beroemd tapijt van Joost Jansz. Lanckaert wordt uitgelicht en de tentoonstelling “Lucas van Leyden en de Renaissance” is nu te zien. De Lakenhal bezit meerdere werken van Lucas van Leyden, die nu aangevuld worden met ongeveer 250 werken van tijdgenoten. Als je deze tentoonstelling bezocht hebt, dan zijn de moderne versies van het beroemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden in het Scheltemacomplex in ieder geval een aanrader.

De cultuur van Japan staat centraal in het Sieboldhuis. Daarom heeft het museum een ludieke actie georganiseerd om geld op te brengen voor de slachtoffers in Japan, en zijn er ruim 5000 kraanvogels gevouwen. Philipp Franz Balthasar von Siebold was in de 19de eeuw één van de eerste westerlingen die in Japan medicijnen doceerde en werd beroemd door zijn onderzoek naar de Japanse flora en fauna. Daarom is er in de Hortus Botanicus nog altijd een gedenkplaats voor Siebold in de Japanse tuin. Hij verzamelde Japanse objecten, planten en dieren. Deze collectie stelde hij al in 1837 open voor belangstellenden. De tijdelijke tentoonstelling is “Sterren, bloemen en honingnacht. Hedendaagse kunst van Takano Aya”.

kraanvogels voor Japan

Het Rijksmuseum voor Oudheden heeft een bijzonder uitgebreide archeologische collectie. Met vele vondsten van oude beschavingen, waaronder de Egyptenaren, de oude Grieken, de Romeinen en de Maya’s is dit het archeologische centrum voor Nederland.

Museum Volkenkunde richt zich op het in beeld brengen van bepaalde gewoontes, riten en tradities van verschillende volkeren per werelddeel middels bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen, muziek, sieraden en kledingstukken. Speciaal voor het Museumweekend is er live muziek door Kees Kort, er zijn lekkere hapjes en drankjes en er worden elk half uur door conservatoren rondleidingen gegeven. Tevens worden er workshops georganiseerd waar je zoal de Haka van de Maori’s, ofwel de ‘dreigdans- met rap’ kunt leren.

Museum Volkenkunde

Met een veelheid aan machines en instrumenten uit vroegere tijden, wordt Museum Boerhave tenslotte dan ook als de landelijke schatkamer van 400 jaar wetenschappelijke ontwikkeling beschouwd. De tijdelijke tentoonstelling, “Say Cheese”, gaat over de veranderingen en verbeteringen in de tandheelkunde in de laatste 100 jaar.

Je kunt ook nog Naturalis en Corpus bezoeken,  deze musea liggen echter verder uit het centrum van Leiden.

Lees ook:Het Laatste Oordeel in de remix
Lees ook:Madonna met Kind blijkt toch van Lucas van Leyden
Lees ook:Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden verhuist
Lees ook:Japanse tatoeages in Leiden
Lees ook:Van Leydens Laatste Oordeel is voorlopig thuis in het Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>