Museumweekend in Haarlem

Frans Hals, Maaltijd van de officieren van de Cluveniersschutterij, 1624-1627

Deze provinciehoofdstad kent een lange geschiedenis, daar de eerste vermeldingen uit de 10de eeuw dateren. De oude binnenstad, waar de oude St. Bavokerk, het stadhuis, de vleeshal en de grote markt het centrum vormen, kent vele monumentale panden met allerlei soorten gevels. Ook musea als het Frans Hals Museum, De Hallen en het Historisch museum zijn ondergebracht in monumentale panden en liggen op loopafstand van elkaar. Aan het plein en in de smalle zijstraatjes zijn tevens veel verschillende restaurants te vinden waar je even kan uitrusten.

Een bekend museum in Haarlem is het Frans Hals museum, dat in het Oudemannenhuis uit 1609 gevestigd is. Dit museum heeft de grootste collectie schilderijen van Frans Hals ter wereld. Helaas is de collectie 16de eeuwse kunst door verbouwingen in het museum  tijdens het Museumweekend niet te zien. In verband met het Museumweekend trakteert het museum op gratis rondleidingen ( vanaf 11.30 start er elk uur een rondleiding).

Naast de mooie St. Bavokerk staat de Vleeshal, waar De Hallen is ondergebracht. Hier wordt moderne- en hedendaagse kunst tentoongesteld met de nadruk op fotografie en videokunst. Actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst worden goed bijgehouden en drie keer per jaar krijgen jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland de kans om hun werk in De Hallen te presenteren. Op dit moment is de expositie “The Distant Sound”van Matt Stokes te zien en horen. Ook zijn er videowerken van Artur Zmijewski, Klara Lidén en Jakup Ferri.

Als je in Haarlem bent, moet je zeker Het Teylersmuseum bezoeken, want dit is het eerste en oudste museum van Nederland. De collectie werd in 1784 voor het eerst aan publiek opengesteld door Pieter Teyler en ziet er nog net zo uit als toen het opende. Het is zeer bijzonder dat er in Nederland nog een authentiek museuminterieur uit de 18de eeuw bewaard is gebleven. De museumzalen hebben schilderijen ‘van plint tot plafond’, veel oude machines en grote vitrinekasten met oude fossielen en munten. Het Teylersmuseum heeft een mooie collectie schilderijen en prenten van beroemde schilders zoals Michelangelo, Rembrandt, B.C. Koekkoek, Claude Lorrain, Mesdag en Weissenbruch. Korte tijd geleden heeft het museum ook een genrestuk van Karel van Mander uit 1585-1590 aangekocht.

Regentenkamer in het Dolhuys

Tenslotte doen ook het centraal gelegen Historisch museum, Archeologisch museum (Grote Markt 18) en het Dolhuys mee met het Museumweekend. Bijzonder is dat de Regentenkamer in het Dolhuys tijdens het Museumweekend voor het eerst open zal zijn voor publiek na de restauratie. Dit is één van de drie overgebleven 18de eeuwse Regentenkamers in Nederland en vanaf 12.00 uur zullen er vanaf elk heel uur rondleidingen over deze pronkkamer gegeven worden.

Lees ook:Frans Hals in het Metropolitan Museum
Lees ook:Frans Hals te koop/ verkocht
Lees ook:De hommage van Arnoud Holleman
Lees ook:Frans Hals Museum onthult geschonken kunstwerken
Lees ook:Maak kennis met Frans Hals, het fenomeen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>