Museumweekend in Zwolle

Piet Mondriaan, Bomen aan het Gein, 1907-1908, Museum de Fundatie

Als je met de trein langs Zwolle komt, zou je misschien niet denken dat er een hele mooie en gezellige Hanzestad achter het station ligt. Zodra je het station uitloopt richting de binnenstad, passeer je al prachtige villa’s en als je vervolgens bij de vroegere stadsgracht uitkomt, zie je achter de bomen de torens van de Sassenpoort en de top van de Peperbus. Zwolle heeft verschillende musea, kerken en veel galeries die tijdens het Museumweekend te bezichtigen zijn. Bovendien heeft Zwolle een karakteristieke en overzichtelijke oude binnenstad met leuke winkeltjes, kronkelende straatjes en pleintjes met gezellige café’s en restaurantjes.

De collectie van Museum de Fundatie wordt op twee locaties getoond, het Paleis aan de Blijmarkt en Kasteel het Nijenhuis bij Heino. In het Paleis aan de Blijmarkt kun je genieten van een gevarieerde en verrassende vaste collectie (bijeen gebracht door voormalig Boijmans van Beuningen directeur Dirk Hannema) met werken van beroemde schilders zoals Vincent van Gogh, Gerard ter Borch, Canova, Jozef Israëls, Piet Mondriaan en Marc Chagall. Daarnaast zijn er een aantal exposities tijdens het Museumweekend: “Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Lichtenstein”en “Paul Blanca Rechtbankportretten”. In kasteel het Nijenhuis is de expositie “Thérèse Schwartze de Nederlandse fine fleur geportretteerd” te zien en op de bovenverdieping van het kasteel kun je kunstobjecten van Dorothé van Driel bewonderen.

Franz Marc, De schepping van de paarden, 1913

Het Stedelijk Museum trakteert de bezoekers op een rondleiding door het historische Drostenhuis (op zondagmiddag om 13.30, 14.30 en 15.30 uur). Het Drostenhuis werd in 1551 gebouwd in opdracht van Engelbert van Ensse. Je kunt hier middels verschillende stijlkamers zien hoe Zwolse gegoede burgers in de 17de – en 18de eeuw woonden. Ook zal kunstenaar Kees Klaassen de bezoekers trakteren op demonstraties met het mechanische tentakel dat in het trappenhuis van het museum is geëxposeerd. Tevens zijn er in het nieuwe gedeelte maar liefst drie exposities te bezoeken: “Reaction & Reflection” waarin cultuurhistorie actueel wordt gemaakt door kunstenaars, “Met Duizend Banden” dat over een Zwols kunstenaarsnetwerk in de 18e eeuw gaat en “State of the Arts 2011” waarin 44 Zwolse kunstenaars hun werk presenteren.

In Zwolle kun je ook historische elementen terugvinden zoals restanten van de stadsmuur die tijdens een belegering bescherming moest bieden. Er waren oorspronkelijk 23 torens in de stadsmuur opgenomen, maar hiervan zijn alleen nog de Zwanetoren, de Wijndragerstoren en de Pelserpoorttoren overgebleven. Zwolle heeft tevens nog één van de oude stadspoorten laten staan. Deze Sassenpoort werd eind 14de eeuw gebouwd en behoort tot de top 100 van Nederlandse UNESCO monumenten.

Als je toch in de buurt bent, kun je naast Zwolle ook het historische Hanzestadje Hattem bezoeken. Hier doen het Anton Pieck Museum en het Bakkersmuseum met het Museumweekend mee.

Lees ook:De eerste koning van Nederland in het museum
Lees ook:Museumweekend op 2 en 3 april
Lees ook:Creatieve explosie in Limburg
Lees ook:Kinderactiviteiten in het Stedelijk Museum Zwolle
Lees ook:De Verstilde Vormen van Jan Verschoor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>