Kunst beleven in het Van Abbemuseum

Morris Louis, Alpha Sigma, 1961

Het Van Abbemuseum heeft met de tentoonstelling ‘Play Van Abbe’ een originele manier bedacht waarop de bezoeker kunst anders kan ervaren. Bij de tentoonstelling ‘Play Van Abbe’ wordt er in vier delen vooral aandacht geschonken aan de collectie van het museum zelf. In plaats van de kunstwerken zelf te thematiseren, vestigt het museum nu de aandacht op het ervaren van kunst. Bij deel vier, dat nog tot augustus 2011 te zien is, wordt de bezoeker namelijk uitgenodigd en uitgedaagd om in de rol van respectievelijk een pelgrim, een toerist, een flaneur of een werker te treden.

De rollen zijn op criteria gebaseerd, die museumbezoekers vaak hanteren om een oordeel over kunst te kunnen vormen. De bedoeling is dat je met een specifieke invalshoek naar de kunstwerken gaat kijken zodra je een bepaalde rol aanneemt. Zo concentreert de pelgrim zich op het kunstobject, de toerist op verhalen en de flaneur richt zich op de tijd en de museumervaring als geheel. De werker heeft misschien de lastigste invalshoek, die focust zich namelijk op de confrontatie met kunst. Daarnaast richt de werker zich op opborrelende nieuwe ideeën voor zichzelf en anderen. Je kunt trouwens tijdens je bezoek ook proberen van rol te wisselen en daardoor ervaar je hoe de kunstwerken steeds anders overkomen.

Het zal echter lastig blijken de verschillende rollen strikt uit elkaar te houden, aangezien ze elkaar ook aanvullen. Aan alles is gedacht, want er zijn verschillende “game masters” in het museum te vinden. Zij helpen de bezoekers met de verschillende rollen, maken het publiek wegwijs en geven zo nodig feedback. In het persbericht legt het Van Abbemuseum uit dat de rollen niet bedoeld zijn om duidelijk te maken of iets goede of slechte kunst is, maar om nieuwe gezichtspunten te openen op de kunstwerken, op de tentoonstelling en op het museum als publieke plaats voor ervaring en uitwisseling.

Pablo Picasso, Femme en vert, 1909

Directeur Charles Esche blijft met zijn team op zoek naar nieuwe ideeën om het museum op een positieve manier te her- definiëren in tijden van toenemende digitalisering en informatisering. De vraag die het Van Abbemuseum (en ook andere musea) zich stelt is: vindt de jeugd nog wel de weg naar het museum als dat traditioneel opgevatte museum blijft wat het is? Luk Lambrecht (recensent Expo) zegt daarnaast het volgende: ‘aan de andere kant moet men de vraag opwerpen of een museum ook zoals alles een beetje in een richting moet evolueren van een soort cultuur- en evenementencentrum waar entertainment de overhand neemt op het aanscherpen van kennis over de kunst die werd geproduceerd door de generaties voor ons’.(bron: Knack.be)

Wellicht blijkt dit interessante en leuke ‘rollenspel’ een zeer goede manier te zijn om als bezoeker toch enigszins grip op de veelal abstracte (en daardoor lastiger te doorgronden) moderne- en hedendaagse kunst te kunnen krijgen. Hopelijk is het op deze manier nog lang niet nodig om musea te devalueren naar een ordinair cultuur- en evenementencentrum.

Lees ook:Toon je portfolio in het Van Abbemuseum
Lees ook:Van Abbemuseum maakt museum toegankelijker met robot
Lees ook:Van Abbemuseum viert 25 jaar Russische kunstenaarsboeken
Lees ook:Scholieren exposeren in jubilerend Van Abbemuseum
Lees ook:Global Villaging in Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>