Vincent van Gogh: Gek of geniaal?

Vincent van Gogh wordt weer eens op de divan gelegd. Museum Het Dolhuys houdt de expositie Dossier Van Gogh: Gek of geniaal? Te zien zijn brieven, andere documenten en reproducties van schilderijen uit de tijd waarin Van Gogh was opgenomen in een psychiatrische inrichting in St. Rémy. Ook wordt dieper ingegaan op de oordelen die psychiaters op basis van zijn werk velden.

Volgens de één was Van Gogh manisch depressief, volgens de ander schizofreen. Zelf dacht Van Gogh dat zijn brein redelijk functioneerde. “Voor zover ik het kan beoordelen, ben ik niet echt gek. Je zult zien dat de doeken die ik in de tussenpozen heb gemaakt, kalm zijn en niet slechter dan andere”, schreef hij in een brief aan zijn broer Theo.

De expositie in Het Dolhuys in  Haarlem loopt tot en met 27 februari 2011.

Lees ook:Lust for Life: een film over Vincent van Gogh
Lees ook:Gerard Polhuis in Het Dolhuys
Lees ook:Echte Van Gogh in Zwolle ontdekt
Lees ook:Vincent van Gogh zit goed in de bloemen
Lees ook:Salon Van Gogh in het Vincent van GoghHuis

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vincent van Gogh: Gek of geniaal?

  1. george

    Vincent van Gogh, knettergek zijn de prijzen die betaald worden door geniale investeerdes die wel/niet van kunst houden.

      /   Reply  / 
  2. Kunstacademie

    De scheidslijn tussen gek en geniaal is vrij dun. Lastig om te bepalen. Was ie goed? Zeker weten!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>