Joan Miró geïnspireerd door Jan Steen

Joan Miró reist in mei 1928 van Parijs naar Nederland. Hij koopt in het Rijksmuseum twee prentbriefkaarten: kleurenreproducties van De luitspeler van Hendrick Sorgh (1661) en Kinderen leren een poes dansen van Jan Steen (circa 1660-1679).

In de zomer van 1928 maakt Miró op basis van deze ansichtkaarten drie schilderijen. Hollands interieur, noemt hij ze. De muzikanten, toehoorders, poezen en honden op de Nederlandse schilderijen ondergaan onder Miró’s handen een metamorfose. Ze worden zijn eigen, surrealistische wereld binnengehaald.

Het Rijksmuseum toont voor het eerst Miró’s schilderijen samen met de 17de-eeuwse voorbeelden en alle voorschetsen die Miró maakte. Het werk is naar Amsterdam gehaald vanuit New York (MoMA en Metropolitan), Venetië (Peggy Guggenheim Collection) en Barcelona (Fundació Joan Miró). De expositie loopt tot en met 13 september 2010.

Lees ook:ING toont Miró
Lees ook:Rijksmuseum toont eindelijk Meisje met brede hoed
Lees ook:Miró in de tuin van het Rijksmuseum
Lees ook:Crowdfundingsactie Amsterdam Museum biedt ruimte voor nieuw tapijt
Lees ook:De kinderen van het Rijksmuseum op een Kinderpostzegel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>