Dutch Design Week @ Van Abbe

CREDITS: Van Abbemuseum

CREDITS: Van Abbemuseum

Van 22 tot 30 oktober aanstaande vindt in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Het Van Abbemuseum is een van de vaste deelnemers. Dit jaar toont het museum Broken White, samen met Design Academy Eindhoven, Pracht und Prinzip van ontwerper Bas van Beek, optredens in het kader van DDW en verschillende gastpresentaties. 

Ook dit jaar organiseren Design Academy Eindhoven en het Van Abbemuseum een gezamenlijke tentoonstelling: Broken White. In deze tentoonstelling staan kleuren en de betekenissen die ze oproepen centraal. Het hele spectrum komt aan bod; van lichte, reflecterende objecten tot voorwerpen in donkere, absorberende kleuren. Met de komst van nieuwe technieken en materialen zijn niet alleen de verschijningsvormen maar ook de betekenissen van kleuren toegenomen. De basis van de tentoonstelling wordt gevormd door de kleurtheorieën van Mathieu Meijers, kunstenaar en docent aan Design Academy Eindhoven. Deze tentoonstelling is te zien vanaf 8 oktober tot en met 6 november.

Tot en met 6 november is vanaf afgelopen zaterdag al Pracht und Prinzip te zien. Hierbij combineert ontwerper Bas van Beek de ontwerpprincipes van het Bauhaus (1919-1932) en de Wiener Werkstätte (1903-1932) met de collectie van het Van Abbemuseum. De resultaten past hij toe op verschillende producten, zoals behang, een tapijt, een meubel, kleding en een houten legpuzzel. Van Beek ziet de Bauhaus school, met zijn heilige geloof in het industrieel vervaardigde product, en de Wiener Werkstätte met zijn frivolere, meerambachtelijke en kleinschalige inslag, als de kraamkamers van het hedendaagse design.

Dutch Design Week (DDW) verrijkt bovendien het programma met DDW Music. Er zijn dagelijks liveoptredens op verschillende locaties in de stad, waaronder het Van Abbemuseum. Op zaterdagmiddag 29 oktober kun je kijken en luisteren naar Jeangu Macrooy (16.30 – 17.15 uur) en Sunday Sun (17.45 – 18.30 uur) in het auditorium.

Vanaf 22 oktober tot en met 30 oktober is er nog iets speciaals te zien: suiker en zout zijn fijne smaakmakers, maar deze grondstoffen bieden meer mogelijkheden. In het project Made in Grunn: Feeding the Senses with Sugar and Salt van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen zijn ervaren en startende designers gekoppeld aan de Groningse suiker- en zoutindustrie. Welke nieuwe producten, concepten en toepassingen op basis van suiker en zout zijn er mogelijk als je designers en de zout- en suikerindustrie met elkaar verbindt?

Gasten zijn er ook in het museum: Opening Tradition toont de samenwerking tussen Japanse ambacht en Nederlandse ontwerpers. In een kleurrijke installatie van textiel en film laten ontwerpers Emilie Pallard, Niels Heymans en Makiko Shinoda een textiel zien dat werd ontwikkeld en geproduceerd in samenwerking met een traditionele Kurume-kasuri weverij in Yame, Japan. Ook dit werk is te zien vanaf 22 tot en met 30 oktober.

Tot slot is Victor Sonna met zijn werk van 22 tot en met 30 oktober te gast bij het Van Abbemuseum. Ontwerper Victor Sonna toont twee projecten in de Studio van het Van Abbemuseum. In Anatomy of Identity onderzoekt hij zijn identiteit in relatie tot de kleur van Nederland. In Secundus gaat over de wrekende terugkeer van wat verdrongen is, wat hij vertaalt in een product dat niet alleen qua vorm maar ook qua functie en gebruik verstoord is geraakt.

BRON: Persbericht Van Abbemuseum

Lees ook:Jurriaan Schrofer tijdens Dutch Design Week
Lees ook:Sissy-Boy maakt design toegankelijk tijdens Dutch Design Week
Lees ook:Klokken Maarten Baas in Zuiderzeemuseum
Lees ook:Nacho Carbonell, On the Origin of Pieces
Lees ook:Roze Kunst Route in Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>