Hoe kun je als choreograaf het leven van een kunstenaar in beeld brengen? Denk aan bijvoorbeeld een poseersessie in het atelier van een grote kunstenaar als Alberto Giacometti… En denk dan nog verder, bijvoorbeeld 18 dagen poseren in datzelfde atelier? Dan kom je uit bij het dansconcert Gezien Giacometti!
Gezien Giacometti! is een dansconcert over 18 dagen poseren in het atelier van van Alberto Giacometti. Het concept en de compositie is van Elmer Schönberger en de choreografie is van Beppie Blankert met medewerking van Nieuw Amsterdams Peil. De première van het werk is 30 september 2015. Zowel Blankert als Schönberger zijn grote bewonderaars van het werk van Giacometti. Samen met twee dansers en vijf musici van Nieuw Amsterdams Peil maakten zij binnen Gezien Giacometti een dansconcert over het leven van de kunstenaar en zijn model. Over het zien en het gezien worden.
Voor Gezien Giacometti componeerde Schönberger speciaal de compositie Achttien dagen. Violiste Heleen Hulst leidt de compositie met haar collega-musici. Achttien dagen is geschreven voor altviool, (bas)klarinet, cimbalom, slagwerk en contrabas. Voor het dansconcert zelf zijn de sessies van Giacometti genomen die hij wijdde aan het schilderen van het portret van James Lord, een Amerikaanse schrijver en kunstcriticus. Lord zelf schreef over de vele sessies een boek. In 1965 verscheen ‘A Giacometti Portrait’, waarin Lord onder meer vertelde over de intimiteit tussen de schilder en het model.
Voor Gezien Giacometti wordt ook een compositie van Igor Stravinsky gebruikt, de Duo concertant. Ook Stravinksy en Giacometti waren op elkaar gesteld en de componist werd ook geportretteerd door de kunstenaar. Dat gebeurde in 1965, ongeveer een half jaar na het portret van James Lord.
Gezien Giacometti zal op meerdere locaties getoond worden. Op 29 september is de try-out in de Toneelschuur van Haarlem gevolgd door de première een dag later op dezelfde locatie. Op 4 oktober reist het gezelschap af naar Maastricht voor AINSI, de Nederlandse Dansdagen. Hierbij zal de compositie van Stravinsky vervallen. Daarna gaat het gezelschap achtereenvolgens naar De Doelen in Rotterdam (14-10), De Verkadefabriek/November Music in Den Bosch (6-11, zonder de Duo concertant), De Vereeniging in Nijmegen (21-11), Het Korzotheater in Den Haag (3-12) en tot slot Theater Bellevue in Amsterdam op 9 en 10 februari 2016.
Kijk voor een voorproefje hier!
BRON: Persbericht De PR Zaak
Lees ook:National Portrait Gallery Londen ontvangt gift van Lord Snowdon
Lees ook:Schilderij Mondriaan brengt mogelijk record op
Lees ook:Ensor breekt door in Verenigde Staten
Lees ook:Alberto Giacometti: ‘Mijn werkelijkheid’
Lees ook:Het Weekend van Everything in Kunsthal Rotterdam