In de nacht van 25 april op 26 april 1986 ontplofte de kernreactor in Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-Unie. De dagen daarna dreef er een radioactieve wolk door Europa. Het duurde dagen voor overheden hun burgers waarschuwden om binnen te blijven en geen vers fruit en groenten te eten. Twee jonge Belgische theatermakers trekken nu naar Tsjernobyl om deel te nemen aan de herdenking.
Karlien Torfs (1987) en Nikolas Lestaeghe (1988) vermoeden dat hun verwekkers die dagen in 1986 aan buitensport en – arbeid deden en bijgevolg gevaarlijk veel radioactieve lucht hapten. Tot op de dag van vandaag maken ze zich zorgen om hun levensvatbaarheid. Beiden zijn bovendien zelf opgegroeid in de schaduw van een kerncentrale (Karlien in die van Doel, Nikolas in die van het Noord-Franse Gravelines, het op twee na grootste kerncomplex ter wereld). Naast herinneringen aan de gevolgen van de ramp groeiden ze ook op met kinderlijke bezorgdheid over een nieuwe kernramp in hun achtertuin.
Naar aanleiding van de 30e verjaardag van de ramp trekken de jonge theatermakers (uit het post-koude Oorlog tijdperk) Karlien Torfs en Nikolas Lestaeghe op 19 april naar Oekraïne. In Kiev zullen ze de officiële staatsherdenking bijwonen en in Pripyat en Tsjernobyl bezoeken ze de plek van de ramp op zoek naar meetbare en waarneembare gevolgen van jarenlange hoge radioactiviteit. Ze nemen collega acteur Nicolas Delalieux en juweelontwerper Ruud Anthoni mee; en een mobiel laboratorium. Met dat mobiel laboratorium van de geschiedenis verzamelen ze zowel feitelijke, wetenschappelijke gegevens als getuigenissen van Oekraïeners die de gebeurtenissen ter plekke hebben meegemaakt. Bij hun terugkomst delen ze de resultaten van hun onderzoek in een eerste theatrale lecture-performance in Kunstenwerkplaats Pianofabriek en de School van Gaasbeek. De twee houden ook een blog bij op https://chernobyl2016.wordpress.com/ met hun bevindingen en verslagen.
Het werk van de theatermakers is te zien op 1, 2 juli in de Kunstenwerkplaats Pianofabriek, 1060 Brussel en op 2, 4 september tijdens het, Septemberfestival in de School van Gaasbeek.
BRON: Persbericht Pianonfabriek.
Lees ook:Plafond van Escher keert terug in Philips Museum
Lees ook:Mobiel erfgoed krijgt betere borging in Nederland
Lees ook:De jaren ’60 in het Rijksmuseum
Lees ook:Scholen krijgen geld voor kunstenaar
Lees ook:Willem Maris in Gemeentemuseum Den Haag