Kabinet Cuypershuis toont verhaal van Vondelkerk Amsterdam

De Vondelkerk in het Cuypershuis CREDITS: Cuypershuijs

Tot en met 11 oktober 2015 staat de Vondelkerk in Amsterdam centraal in het Kabinet van het Cuypershuis Roermond. Aanleiding voor deze minipresentatie is een schenking van tekeningen, foto’s en documentatie die het museum eind 2013 ontving.

In de nis van het Kabinet worden authentieke foto’s, ansichtkaarten, tekeningen en documentatie getoond, die verwijzen naar de geschiedenis van de Vondelkerk in Amsterdam. Het kerkontwerp is van architect Pierre Cuypers. Volgens zijn ideeën over de ideale samenleving bouwde hij midden tussen de huizen op de Vondelstraat de Vondelkerk. In 1880 werd het gebouw officieel in gebruik genomen. Het was de eerste kerk ter wereld die aan het Allerheiligst Hart van Jezus werd toegewijd. Tot aan 1977 had het gebouw deze functie.

Toen in de jaren ‘80 sloop dreigde voor het sterk verwaarloosde gebouw, werd een plan voor herbestemming ontwikkeld. De in 1980 opgerichte Stichting Vondelkerk wist een restauratie en nieuw gebruik van het pand mogelijk te maken. De kerk is tegenwoordig in gebruik als kantoorruimte, als trouwlocatie, als cultureel podium en wordt verhuurd voor speciale gelegenheden.

BRON: Persbericht Cuypershuis Roermond

 

Lees ook:Het werk van Katrina Cuypers
Lees ook:Crowdfunding moet glasnegatieven Pierre Cuypers toegankelijk maken
Lees ook:Een sieraad voor de stad Roermond
Lees ook:Hoe de stad Roermond aan haar museum kwam
Lees ook:Prinses Beatrix opent tentoonstelling Joep Nicolas in Cuypershuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>