Station Luik-Guillemins: een architectonisch hoogstandje

Station Luik-Guillemins is ontworpen door Santiago Calatrava FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN

Afgelopen weekend is Kunst.blog.nl op reis geweest. Op uitnodiging van de afdeling Toerisme van de provincie Luik en Benedeluxe werd de stad en regio Luik bezocht. Deze week zullen meerdere items op de blog verschijnen naar aanleiding van dit bezoek. De items dienen ter informatie en ter inspiratie, maar ook als tip voor een eigen bezoek aan de regio Luik! Het vierde item gaat over het treinstation Luik-Guillemins, een ontwerp van Santiago Calatrava.

Wie ooit weleens in de Spaanse stad Valencia is geweest, heeft ongetwijfeld de vele prachtige gebouwen aanschouwd. Bijzonder vormgegeven door een combinatie van architectuur en constructieleer, dat is het werk van Santiago Calatrava. Ook voor het station Luik-Guillemins tekende deze Spaanse architect een ontwerp en wat voor een ontwerp!

De treinen zijn van buitenaf zichtbaar, maar binnen tonen ze de dynamiek van het station nog meer aan FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN

Station Luik-Guillemins is gevestigd in het centrum van Luik, in de wijk Guillemins. Het werd in 2009 officieel geopend. Iets verderop lag al een station, maar dat werd met de komst van het nieuwe station van Luik-Guillemins met de grond gelijk gemaakt. Het nieuwe station moest namelijk aan een behoefte gaan voldoen: het mogelijk maken van een stopplaats voor lange afstand- en hogesnelheidstreinen als de Thalys en de ICE. Voor het ontwerp werd uiteindelijk Santiago Calatrava ingeschakeld. Dat kwam mede door zijn ontwerpen in Valencia, zoals het Paleis der Kunsten in de Spaanse stad. De wens voor Luik-Guillemins was dat het wel een gebouw moest zijn, maar ook niet weer zomaar een gebouw. Het mocht geen gesloten gebouw worden en het moest onmiddellijk laten zien waar het voor diende: een treinstation. Wie buiten op het plein staat en naar het imposante gebouw kijkt, kan niet anders dan beamen dat aan die opdracht voldaan is: de treinen zijn vanaf buiten zichtbaar.

In het werk van Calatrava ontdek je soms een link naar het werk van Gaudì FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN

Wie het werk van Calatrava kent, weet dat hij een speciale stijl van ontwerpen heeft. Een deel van zijn inspiratie vindt Calatrava bij Gaudì. Diverse elementen uit het werk van Gaudì komen terug in het werk van Calatrava. Voor Luik-Guillemins koos laatstgenoemde voor een bewegend ontwerp. In plaats van rechte lijnen koos hij voor schuinen en krommen. Feitelijk is niets aan het gebouw verticaal, alles is in beweging. Hij koos voor een lijnenspel dat in alles tot uiting komt. Wie over de stoep naar de ingang van het station loopt, is direct in een bijzonder schouwspel beland. De schaduwen van het gebouw komen tot leven op het plaveisel en leiden je als het ware richting het station. Zoals de gids tijdens de rondleiding door het station aangaf, geldt voor Luik-Guillemins dat binnen binnen is, maar zonder daarbij afgescheiden te zijn van de buitenwereld. Het station is dynamisch, een ruimte vol licht, licht dat op ieder moment van de dag anders is.

Sommigen zien in het dak van het station duidelijk een rog, zoals hier ook wel zichtbaar is FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN

De gehele constructie van station Luik-Guillemins bestaat uit bogen. Het station zelf wordt ook gedragen door bogen. Daarbij werd gebruik gemaakt van staal en gewapend beton. Ook glas komt veelvuldig terug in het station, om zo het licht in het gebouw toe te laten. Het glas biedt ook bescherming tegen de regen in de vorm van het dak. Dit dak zelf kenmerkt zich ook al door de vorm. De een ziet er de vleugel van een engel in, de ander ziet juist weer een rogachtige terug. Het dak is voor iedereen een bron van inspiratie en interpretatie. Dat komt door het artistieke aspect van het dak. Het spelen met het licht, de schaduwen en de structuren van het gebouw maken van station Luik-Guillemins een trekpleister voor de stad. Wie in Luik komt, moet hier zeker een keer naartoe gaan, zelfs als je niet met de trein arriveert. Want zonder een bezoek aan dit bijzondere station is het bezoek aan Luik niet voltooid.

Kijk voor praktische informatie over station Luik-Guillemins hier. Kijk voor informatie over Luik zelf hier.

Lees ook:Arqontanporin: een mix van woord en beeld
Lees ook:Delphine Quirin en de kunst van het hoedenmaken
Lees ook:RE Store maakt kunst uit afval
Lees ook:Kunstzinnige pumps
Lees ook:Rainbow Station in Amsterdam in beeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>