Huis van Hilde gaat open voor publiek

Huis van Hilde opent deuren voor publiek. ANP PHOTO PERSSUPPORT

Vanaf morgen is het Huis van Hilde geopend voor publiek. Vandaag is de officiële opening, verricht door gedeputeerde Elvira Sweet. Het Huis van Hilde is het archeologiecentrum van Noord-Holland. Het nieuwe duurzame gebouw huisvest het archeologisch depot van de provincie en 2000 m2 publieksruimte met onder meer een vaste tentoonstelling over de archeologie van Noord-Holland.

Levensechte mensfiguren, waaronder Hilde uit Castricum en Cees de Steentijdman, staan centraal in de tentoonstelling. Meer dan 1000 vondsten uit de Prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd zijn voor het eerst te zien. Samen vertellen zij het verhaal over het ontstaan van het noordwesten van Nederland: de metropoolregio Amsterdam. Het duurzame gebouw van architect Fons Verheijen meet 4200 m2 en is speciaal toegerust op zijn meerledige functie. Over het depot is een duinlandschap aangebracht, dat zo bijdraagt aan een goed klimaat voor de collectie van meer dan twee miljoen archeologische vondsten uit de provincie. Er zijn afzonderlijk geklimatiseerde depotruimtes voor metaal en organisch materiaal. De langgerekte vorm en het dak zijn geïnspireerd op vroegmiddeleeuwse boerderijen uit de buurt.

Omdat de archeologische collectie van de provincie nooit eerder tentoongesteld is, vertellen de vondsten een volstrekt nieuw en bijna onbekend verhaal over het ontstaan van het delta- en kustlandschap van wat nu de noordelijke Randstad is en de deltametropool van Amsterdam. Zo ontstaat een nieuw beeld van de identiteit van dit deel van ons land. Alle teksten in het centrum zijn in het Engels en Duits vertaald, zodat ook toeristen kennis kunnen nemen van de geschiedenis van de regio vóór de Gouden 17e eeuw.

In Huis van Hilde worden de meest bekende vondsten getoond. Vanzelfsprekend zijn er in de toekomst ook aanwinsten te zien. De collectie breidt zich continue uit met nieuwe vondsten. De publieksruimtes en kantoren zijn bovengronds. 550 m2 is ingericht met een vaste tentoonstelling, waarin veertien mensfiguren als leidraad en menselijke context dienen voor de meer dan 1000 archeologische vondsten. Hun gezichten zijn veelal met forensische technieken gereconstrueerd. Bezoekers krijgen zo een idee van het leven en uiterlijk in de verschillende periodes. Rond de mensfiguren staan archeologische vondsten uit die tijd opgesteld. Er zijn topstukken te zien waaronder de kano’s uit de Wieringermeer (3300 v. Chr.) en Uitgeest (600 v.Chr.), stenen sarcofagen uit de 12de eeuw en een deel van een schedel van 9500 jaar oud. Daarnaast zijn er sieraden, amuletten, wapens, gereedschap en kook- en eetgerei. Voor kinderen is er het ArcheoLab en scholen kunnen gebruikmaken van een educatief programma. Huis van Hilde heeft ook een zaal voor tijdelijke tentoonstellingen, een filmzaal en een café met terras. Het is centraal gelegen: direct naast het NS station Castricum en midden in het Noord-Hollands Duinreservaat.

Het hele weekend van 16 tot en met 18 januari zijn er diverse activiteiten in het kader van de opening van Huis van Hilde.
De reguliere openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag 9-17 uur, zaterdag en zondag 11-17 uur en tijdens schoolvakanties ook maandag 10-17 uur.  Meer informatie over toegangsprijzen en bereikbaarheid op de website van Huis van Hilde.

Lees ook:Vondsten uit de Vecht in Huis van Hilde
Lees ook:Huis van Hilde genomineerd voor European Museum of the Year Award
Lees ook:Archeologie uit je eigen achtertuin in het Rijksmuseum van Oudheden
Lees ook:Museumweekend in Leiden
Lees ook:€100.000 voor kunstwerk in parkeergarage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>