De Architect reikt ARC Awards 2014 uit

De Rozet in Arnhem won één van de ARC Awards 2014, die voor Interieur CREDITS Katja Efting via Perssupport.nl

In Amsterdam zijn de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse ARC14 Awards, de prijzen voor de allerbeste ontwerpen op het gebied van Architectuur, Interieur en Stoelontwerp van het afgelopen jaar. Tevens is de ARC14 Oeuvreprijs uitgereikt aan Riek Bakker, stedenbouwkundige en directeur van Riek Bakker Advies. Met deze prijzen wil de redactie van het tijdschrift De Architect ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.

De winnaars van dit jaar zijn binnen de achtereenvolgende categorieën:
ARC14 Architectuur Award: CONO Kaasmakerij in Westbeemster door Bastiaan Jongerius Architecten
ARC14 Interieur Award: De Rozet in Arnhem door Architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser in samenwerking met Evelyne Merkx, Merk X
ARC14 Stoelontwerp Award: ‘Add-it’ office chair door Stof en Steen
ARC14 Oeuvre Award: Riek Bakker, stedebouwkundige en directeur van Riek Bakker Advies

ARC14 Architectuur
De jury, bestaande uit Jacob van Rijs (MVRDV, voorzitter), Ronald Huikeshoven (AM), Duzan Doepel (Doepel Strijkers), Ditmar Henkel (Zuivergroen) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury), koos unaniem voor het project waarin architectuur en duurzaamheid integraal zijn aangepakt, waarbij de opdrachtgever zijn nek heeft uitgestoken en waarbij het gebouw en het historische landschap van de Beemster een geheel vormen. De winnaar van de ARC14 Award is de Cono Kaasmakerij in Westbeemster door Bastiaan Jongerius Architecten. De Kaasmakerij is op een sterke manier ingepast in het door Unesco beschermde cultuurlandschap. Duurzaamheid is leidend in de bedrijfsprocessen van de kaasmakerij en het gebouw is hierop geheel afgestemd. De jury rept in dit verband van een “kaastempel”. Volgens de jury is op dit moment geen beter bedrijfsgebouw te vinden dan dit majestueuze complex. De ARC14 Architectuur Award is een initiatief van GIRA en de Architect.

ARC14 Interieur
De jury, bestaande uit voorzitter Odette Ex (Ex-interiors), Casper Schwarz  (c4id interieurarchitecten), Frederike Bax (Bureau Bax), Ninke Happel (Happel Cornelissen Verhoeven) en Sander Woertman (de Architect, secretaris jury), heeft de ARC14 Interieur Award toegekend aan het project dat onmiskenbaar een toevoeging is aan de staalkaart van hedendaagse ontmoetingsruimtes. Rozet in Arnhem overtuigt op vrijwel alle vlakken. Het interieur nodigt al bij de voordeur uit tot allerhande soorten van gebruik. De kavel en de locatie noopten tot een bijzonder gebouw: hoog en wigvormig, met bebouwing aan beide lange zijden en een smalle ingang aan een het plein. Een expressieve trappartij verbindt alle verdiepingen visueel met elkaar. De jury meent dat de inwoners van Arnhem zijn gezegend met een gebouw dat in korte tijd een plek in hun dagelijks leven heeft veroverd en daar met zijn karaktervolle interieur nog lang deel van zal uitmaken. ARC14 Interieur is een initiatief van [email protected] en de Architect.

De Add-it Officechair van Stof en Steen won de Stoelontwerp Award CREDITS: De Architect, Stof en Steen via Perssupport.nl

ARC14 Stoelontwerp

De  ’Add-it’ officechair door Stof en Steen (Marja Kooreman) is vanwege het achterliggende concept, in combinatie met het zitcomfort van de stoel uitgeroepen tot winnaar van de ARC14 Stoelontwerp Award. In een moderne flexwerkomgeving werknemers hebben geen vaste werkplek en vaak dus ook geen vaste stoel. Los van alle verstelmogelijkheden die een bureaustoel biedt, maakt de ‘Add-it’ officechair het mogelijk je eigen stoel te stofferen naar je eigen smaak. Een collectie kussens en custom made 3D-geprinte bevestigingsknopen maken de combinatiemogelijkheden eindeloos. De knopen kunnen vrij eenvoudig naar eigen ontwerp en gekozen kleur worden gemaakt en opgestuurd naar het werk. De organisatie draagt zorg voor het onderhoud van het basisframe en de medewerker heeft de zorg voor zijn zit- en rugkussens. De jury van de ARC14 Stoelontwerp Award bestaat uit voorzitter Dirk van der Kooij (ontwerper), Cesare Peeren (Superuse Studio), Francesco Messori (DDOCK) en Sander Woertman (de Architect, secretaris jury). ARC14 Stoelontwerp is een initiatief van Desko en de Architect.

ARC14 Oeuvre
De Oeuvreprijs wordt jaarlijks door de redactie van de Architect toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de gebouwde omgeving. Voor deze editie is Riek Bakker, stedebouwkundige en directeur Riek Bakker Advies, uitgeroepen tot winnaar. Zij krijgt deze prijs vanwege haar consistente en inspirerende bijdrage aan de vernieuwing van de stedebouwkundige praktijk in Nederland en de positie die ze het ontwerp durft te geven in de Nederlandse ruimtelijke ontwikkeling. De jury van de ARC14 Oeuvre Award bestaat uit Henk Ovink (voorzitter, Ministerie I&M, Hurricane Sandy Rebuilding Task Force), Aart Oxenaar (Academie van Bouwkunst Amsterdam), Rients Dijkstra, (maxwan a+u, college rijksadviseurs) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury). De prijs is een initiatief van de Architect en wordt ondersteund door Gabriel.

Lees ook:Verbouwing Rijksmuseum valt in de prijzen
Lees ook:Kanshebbers Prix de Rome Architectuur 2014 maken zich op voor finale
Lees ook:Negen namen op shortlist Prix de Rome
Lees ook:TENT Rotterdam: Academy Awards 2011
Lees ook:Marjolein van Eig wint Abe Bbonnema prijs 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>