Finn Juhl krijgt hommage in Gent

Finn Juhl, een hommage aan een Deense designer CREDITS: Design Museum Gent

De Deense designer Finn Juhl krijgt in het Design museum Gent tijdens de zomermaanden een hommage in de vorm van een retrospectief over het werk van de designer. Finn Juhl was als architect en ontwerper een erg grote naam, maar toch bleef hij in de Benelux een relatief onbekende. Designs museum Gent wil hier verandering in brengen. 

Als hommage aan de Deense grootmeester (1912-1989) brengt het museum, in samenwerking met het Designmuseum van Kolding (DK), een unieke tentoonstelling over deze belangrijke Deense ontwerper. Finn Juhl verwierf bekendheid met zijn innovatieve meubelontwerpen waarbij hij traditionele concepten en productiemethoden uitdaagde. Hij ontwierp massief houten meubilair met verleidelijke organische vormen, die door superieure vaklui werden uitgevoerd.

Zijn inspiratie haalde hij voornamelijk uit twee verschillende bronnen. Enerzijds waren dat de Deense en internationale eigentijdse kunstenaars als Robert Jacobsen, Vilhelm Lundstrøm, Erik Thommesen, Henry Moore, Jean Arp en Barbara Hepworth, anderzijds waren dat Egyptische en Afrikaanse invloeden. De tentoonstelling toont beide inspiratiebronnen aan de hand van kunstwerken maar ook fotografisch materiaal. Finn Juhl was een designer die durfde te breken met de tradities van Danish Design. In de jaren ’40 werd Danish Design geleid door architecten die het functionalisme en rationalisme hoog in het vaandel voerden. Finn Juhl durfde zich te laten inspireren door alternatieve inspiratiebronnen, zoals de organische, abstracte plastische kunsten. Hij ontwierp niet alleen zijn eigen woning, maar introduceerde ook een nieuwe vormentaal in de meubelvormgeving, zowel in eigen land als internationaal. Het was zijn streefdoel kwaliteitsvol vakmanschap, functionaliteit en esthetisch genot te combineren.

Finn Juhl ging zijn eigen weg en introduceerde een nieuwe teakhout-stijl. Zijn nauwe samenwerking met meubelmaker Niels Vodder resulteerde in nieuwe constructiemethodes met teakhout. Hij verkende de mogelijkheden en grenzen van het materiaal en wist aldus tot baanbrekende ontwerpen te komen. Zijn zitmeubelen combineren een organische vorm, met verfijnde details en ergonomisch zitcomfort. Uiteindelijk gaf hij aan Danish Design een geheel nieuwe stijl, samen met onder meer Arne Jacobsen en Poul Kjærholm. Het betekende de internationale doorbraak van Danish Design, bekend als Danish Modern.

De tentoonstelling over Finn Juhl en zijn ontwerpen is te zien tot en met 12 oktober 2014.

Lees ook:Nacho Carbonell, On the Origin of Pieces
Lees ook:Eerste editie Belgium Art & Design is groot succes
Lees ook:Nacho Carbonell in het Groninger Museum
Lees ook:Royalty ‘speuren’ in Design Derby Cuypershuis
Lees ook:Wim Crouwel in Design Museum Londen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>