Mondriaan Fonds maakt finale-opdracht Prix de Rome bekend

De Hoogstraat waar de opdracht op gebaseerd is CREDITS: Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds heeft vandaag aan de kandidaten voor de Prix de Rome architectuur 2014 de opdracht voor de eindronde bekend gemaakt. De jury, bestaande uit Ellen van Loon, Adriaan Geuze, Cathelijne Nuijsink, Saskia van Stein, William Lim en voorzitter Birgit Donker, heeft gekozen voor een fictieve opdracht die zich toespitst op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen.

De locatie kent een rijke geschiedenis die terugvoert tot de 13e eeuw toen in de rivier de Rotte een dam werd aangelegd waarop de stad Rotterdam is ontstaan. Tegenwoordig is het een gefragmenteerde plek waar nieuwbouw, oudbouw, een drukke winkelstraat, een gedeelte met veel leegstand, een grote openlucht markt en gecompliceerde infrastructuur elkaar ontmoeten in de schaduw van de Laurenskerk en binnenkort ook van een door woningen overdekte markthal. De genomineerde architecten worden uitgedaagd een visie te ontwikkelen op de Hoogstraat, van Coolsingel tot Oostplein, als een levendige stadsstraat met gemengde functies. Ter hoogte van de Binnenrotte wordt gevraagd om een interventie die de oude dam beleefbaar maakt en die een link met de historie van Rotterdam zal weten te leggen.

De kandidaten die zich de komende drie maanden over de opdracht zullen buigen zijn landschapsarchitect Steven Delva, architect Florian Idenburg, architect Marieke Kums, landschapsarchitect Kees Lokman, architect Donna van Milligen Bielke, stedenbouwkundige Jasper Nijveldt, architect Tim Prins en architecten Max Cohen de Lara en David Mulder (XML). Architect Anne Holtrop, die ook was genomineerd, heeft de persoonlijke afweging gemaakt zich terug te trekken.

Elke kandidaat heeft tot 15 september 2014 om aan de opdracht te werken. De genomineerden krijgen een werkbudget en kunnen tijdens de werkperiode gebruik maken van de kennis en de faciliteiten die Het Nieuwe Instituut aanbiedt. Vervolgens zijn de inzendingen van alle genomineerden van 15 oktober tot en met 14 december 2014 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Op 15 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking, waarbij ook de publicatie van NAi010 uitgevers wordt gepresenteerd.

De Prix de Rome is de oudste en grootste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode aan de American Academy in Rome. De Prix de Rome architectuur werd eerder gewonnen door o.a. Olv Klijn (2010), Adriaan Geuze (1990), Wim Quist (1958) en Cornelis van Eesteren (1921).

 

Lees ook:Kanshebbers Prix de Rome Architectuur 2014 maken zich op voor finale
Lees ook:Negen namen op shortlist Prix de Rome
Lees ook:Donna van Milligen Bielke wint Prix de Rome Architectuur 2014
Lees ook:Vier genomineerden Prix de Rome 2015 exposeren
Lees ook:Nicoline van Harskamp wint Prix de Rome

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>