Het licht van Alvar Aalto

De A110-serie bestaat uit diverse lampen FOTO: José van der Wegen

De Finse architect en designer Alvar Aalto (1898-1976) wordt gezien als de grondlegger van de organische vormgeving. Tevens wordt hij gezien als een icoon op het gebied van Scandinavisch design en architectuur. Zijn lampen zijn wereldberoemd en gewild bij verzamelaars over de gehele wereld. Diverse mensen mogen zich gelukkig prijzen met het bezit van een echte Alvar Aalto. Zij stonden hun bezit echter tijdelijk af voor een speciale expositie in Grand-Hornu Images in het Belgische Hornu. 

De diverse eigenaren stonden in totaal meer dan 100 objecten af aan Grand-Hornu Images voor de expositie. Deze expositie bestaat uit twee delen. Enerzijds is er een groot wandelpad op een ponton. Dit ponton hangt boven een wateroppervlak, waarin de hanglampen van Aalto weerspiegeld worden. In deze ruimte wordt een combinatiespel gespeeld van clair-obscur, reflectie en opstelling. Het tweede deel van de expositie toont met documenten uit archieven, foto’s en tekeningen aan hoe de lampen van Alvar Aalto precies zijn ontworpen. Ook de werking van de lampen en de invulling binnen het architectonische aspect komen naar voren.

De lampen van Aalto komen in de ruimte met het ponton volledig tot zijn recht. Ook dateren de lampen al uit de vorige eeuw, ze zijn tijdloos in elk interieur in te passen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de lampen in diverse grote gebouwen in Finland zijn geïntegreerd in het interieur. Zo mochten Alvar Aalto en zijn vrouw Aino het interieur van het Savoy-restaurant in Helsinki ontwerpen. Met behulp van de Golden Bell-lampen, gemaakt van messing, werd een warm licht verspreid waardoor de grote zaal een ruimtelijk ritme meekreeg. Ook het Nationaal Pensioen Instituut, het Alvar Aalto-huis/studio, het Paimio-sanatorium en de Viipuri-stadsbibliotheek werden door Aalto van verlichting en andere architectonische hoogstandjes voorzien.

Le Grand-Hornu staat op de UNESCO-lijst FOTO: José van der Wegen

Hoewel de expositie klein is, is deze zeker een kijkje waard. Het bezoek aan de expositie valt uiteraard te combineren met een bezoek aan de locatie, Le Grand-Hornu. Dat is een historisch industrieel mijnbouwcomplex bij de plaats Hornu in de provincie Henegouwen. Sinds 2012 staat Le Grand-Hornu op de UNESCO-lijst voor Werelderfgoederen. De expositie van Alvar Aalto – Lightings is nog tot en met 4 mei te bezoeken. Tevens opent op 23 maart de tentoonstelling L’Image Suivante, met werken van bekende Belgische en internationale kunstenaars als  Francis Alÿs, Michel François, Marcel Berlanger, Hans Peter Feldmann en Jeremy Deller.

 

Lees ook:Lust for Life: een film over Vincent van Gogh
Lees ook:RE Store maakt kunst uit afval
Lees ook:Bosch Grand Tour: vier nieuwe tentoonstellingen van start in april
Lees ook:Drijvende kunst met Floating Images
Lees ook:Kunstenaar Rop van Mierlo toont nieuw werk in Frame Store

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>