Witte Piet ontdekt op werk uit 1930

Witte Piet was er al in 1930 CREDITS: Simonis & Buunk

Deze week waren voor het eerst Witte Pieten te zien in het Sinterklaasjournaal en ook bij de intocht van Sinterklaas vandaag zijn Witte Pieten present. Alles hangt samen met de discussie rond Zwarte Piet. Zwart of niet, 85 jaar geleden koos een andere Piet, kunstenaar Piet van der Hem, al voor de introductie van een Witte Piet. In een advertentieontwerp voor PTT Post staat de Goedheiligman op het dak met een Witte Piet. Dat ontdekte Kunsthandel Simonis & Buunk in Ede. De kunsthandel kocht het werk recent aan ‘voor het goede doel’. 
Op de tekening, vervaardigd in Oost-Indische inkt en krijt, krijgt Sinterklaas op het dak een pakje aangereikt van Piet. De postorganisatie vraagt de kijker rekening te houden met de oude baas en begeleidt het beeld met de tekst: ‘Maak het de post gemakkelijk en maak het den Sint gemakkelijk!’ Op de prent viel de wit (geschminkte) Piet direct op. Het gezicht is uitgespaard en contrasteert zo met de nachtelijk zwarte achtergrond. Net als Jan Sluijters was Piet van der Hem, naast schilder van het mondaine begin 20e-eeuwse leven, als illustrator en (politiek) tekenaar werkzaam voor tijdschriften als De Haagsche Post en andere opdrachtgevers, waaronder PTT Post. Simonis & Buunk verwierf het kunstwerk op een privé-veiling van een particuliere verzamelaar. Een deel van die collectie werd geveild onder vrienden voor het goede doel.

Lees ook:Duits museum koopt Mondriaan
Lees ook:Verkoop Vierdaagse bij Simonis & Buunk
Lees ook:De Geboorte van Zwarte Piet in het Rijksmuseum
Lees ook:Kunst App van de week: [email protected] (Simonis & Buunk)
Lees ook:Nieuwe kunstveilingmethode ‘Vickrey’ resulteert in stabielere prijzen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>