Arles zet Frank Gehry in de wachtkamer

Vincent van Gogh, L'allée des Alyscamps, 1881

De bouw van een ultramodern cultureel centrum in Arles, dat door Frank Gehry is ontworpen, moet voorlopig worden uitgesteld. Dit omdat de Franse Commissie voor Monumentenzorg (Commission Nationale des Monuments Historiques) twijfelt over de gevolgen die de bouw op het culturele erfgoed van de stad zal hebben. Om deze reden heeft deze commissie niet alle benodigde vergunningen aan het Gehry project verstrekt, waardoor het project waarschijnlijk naar een andere locatie in Arles verplaatst zal worden.

Arles heeft een rijke culturele historie: zo was de stad een belangrijke plaats ten tijde van het Romeinse rijk, wordt het genoemd in Dante’s Goddelijke Komedie en heeft onder andere Vincent van Gogh er gewoond. Bovendien staan de Romeinse en Romaanse monumenten van de stad al sinds 1981 op Unesco’s Werelderfgoedlijst.

Paul Gauguin, Les Alyscamps, 1888

Het ontwerp dat Frank Gehry voor het culturele centrum in Arles maakte, bestaat uit twee torens waarvan één 56 meter hoog zou worden en de ander ongeveer 37 meter hoog. De commissie oordeelde hierover dat de bouw mogelijk schade zou veroorzaken aan de Alyscamps, een Romeinse begraafplaats die meermaals door Van Gogh en Gauguin werd geschilderd.

Een andere reden voor het uitstel is dat de torens mogelijk het zicht op de toren van de Saint-Honorat zouden belemmeren, welke ook door Gauguin is vastgelegd op canvas (zie afbeelding). In overleg met het Franse Ministerie voor Cultuur heeft men nu een andere locatie voor het project gevonden. Voor deze nieuwe locatie moeten echter opnieuw alle vergunningen worden aangevraagd, waardoor de bouw nog minimaal 6 maanden uitgesteld zal moeten worden.(Bron: Artinfo)

Lees ook:Vincent van Gogh verloor oor door degen Gauguin
Lees ook:MoMa brengt diepte in werken Gauguin
Lees ook:Het Rome van Augustus
Lees ook:Gauguin in Van Gogh Museum
Lees ook:Uitslag Super Bowl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>