Top Tien Kunstdiefstallen

© Museum het Hofje

Gisteren werd bekend gemaakt dat er twee waardevolle kunstwerken zijn gestolen uit museum het Hofje te Leerdam. Het gaat om de werken De twee lachende jongens, van wie één met een bontmuts en een bierkruik van Frans Hals (1582- 1666) en Bosgezicht met bloeiende vlier van Jacob van Ruysdael (1628- 1682). Ook is er gisteren uit het onlangs geopende Museum aan de Stroom een zogenaamde kruithoorn gestolen. Andere recente voorbeelden zijn de kunstroof uit het Paleismuseum in de Verboden Stad in Peking en de sieradenroof bij de internationale kunstbeurs TEFAF. Of bovenstaande diefstallen in de FBI Top Ten Art Crimes worden opgenomen, valt nog te bezien.

Rembrandt, The Storm on the Sea of Galilee

Wellicht komen de volgende kunstdiefstallen uit de top tien van de FBI je nog bekend voor:

 • Irakese geplunderde en gestolen artefacten uit Irakese culturele instanties en archeologische opgravingen (waarde onbekend).
 • Diefstal uit het Isabella Stewart Gardner Museum te Boston. Er werden onder andere drie werken van Rembrandt gestolen, Het Concert van Vermeer, een werk van Govaert Flinck en een Manet gestolen (geschatte waarde: $300 miljoen).
 • Caravaggio’s Geboorte van Christus met de Heiligen Laurentius en Franciscus van Assisi gestolen uit het St. Laurentius Oratorium in Palermo (waarde: ca. $20 miljoen).
 • De diefstal van de Davidoff- Morini Stradivarius (waarde: ca.  $3 miljoen).
 • Salvador Dali, Two Balconies, 1929

  Van Gogh’s Zeegezicht bij Scheveningen gestolen uit het Van Gogh Museum te Amsterdam (waarde: ca. $30 miljoen).

 • Cézanne’s Gezicht op Auvers-sur- Oise gestolen uit het Ashmolean Museum in Oxford (waarde: ca. £3 miljoen).
 • Gestolen pendanten van de hand van Maxfield Parrish uit het huis van Gertrude Vanderbilt (waarde: ca. $4 miljoen).
 • Diefstal van vier kunstwerken (van Salvador Dalí, Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet) en andere kunstobjecten uit het Museu Chacara do Céu in Rio de Janeiro ( de geschatte waarde van de gestolen kunstwerken is onbekend).
 • Jan van Eyck, De rechtvaardige rechters uit Het Lam Gods, 1432

  Gestolen zelfportret van Frans van Mieris uit de Art Gallery of New South Wales (waarde: ca. $ 1 miljoen).

 • Gewapende overval in de E.G. Bührle Collectie te Zürich, waar vier kunstwerken zijn gestolen. Inmiddels zijn er twee werken teruggevonden, maar een werk van Paul Cézanne en Edgar Degas zijn nog vermist.

Omdat kunstdiefstallen helaas vaker voorkomen, zijn er verschillende internationale databanken waar deze kunstwerken in opgenomen worden, in de hoop dat deze toch weer terecht zullen komen. Zo is men bijvoorbeeld nog altijd op zoek naar één van de luiken van Het Lam Gods van Jan van Eyck (met een voorstelling van “De rechtvaardige rechters”) die in 1934 gestolen werden. Ook alle bovenstaande gestolen werken zijn nog altijd spoorloos. (Bron: FBI, Parool, NOS en Het Nieuwsblad)

Lees ook:Juwelenroof op kunstbeurs Tefaf
Lees ook:Waardevol schetsboek Picasso gestolen
Lees ook:Echtpaar steelt voor €1,6 miljoen aan kunst
Lees ook:Schilderij Norman Rockwell gevonden
Lees ook:Schilderijen Jan Sluijters gestolen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>