Van Gogh middelpunt van de belangstelling

Vincent van Gogh, Undergrowth with Two Figures, 1890. Image courtesy of Wikimedia Commons.

In het Cincinnati Art Museum kan de bezoeker toekijken hoe conservator Per Knutas het werk Undergrowth with two figures van Vincent van Gogh aan het restaureren is. Het Noordbrabants Museum heeft voor leerlingen uit groep 7 en 8 een app ontwikkelt voor de iPad zodat ze meer over Van Gogh te weten kunnen komen en er is zelfs een conceptuele kunstenaar die mensen onder andere met Van Gogh sloffen probeert te genezen.

Per Knutas aan het werk

Het Cincinatti Art Museum presenteert de restauratie bijna als tentoonstelling op zich. Als Per Knutas bezig is om één van de laatste kunstwerken van de hand van Vincent van Gogh te stabiliseren en schoon te maken, wordt het dus bijna gezien als een soort performance art. De restauratie van Undergrowth with two figures, dat Van Gogh vlak voor zijn sterven in 1980 heeft geschilderd, zal ongeveer vijf maanden gaan duren. Dit concept is echter niet nieuw want ook in verschillende Europese musea, zoals Museum GoudA en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, kun je op bepaalde tijden van de dag toekijken hoe conservatoren kunstwerken restaureren.

Leerlingen kunnen nu dankzij het Noordbrabants Museum met Vincent van Gogh ‘kennismaken’ middels een interactieve applicatie voor de iPad. De app begint met een animatie filmpje, vervolgens kunnen de leerlingen al scrollend van alles over Van Gogh te weten komen. Ook kun je vijf spelletjes spelen die gerelateerd zijn aan de locaties in Brabant waar Van Gogh vertoefde en afsluitend is er een kennisquiz.

Er was ook een opmerkelijk en geestig artikel van Charles McGrath (New York Times) die schrijft over het nieuwste project van de conceptuele kunstenaar Alexander Melamid. Melamid heeft namelijk een ‘Art Healing Ministry’ opgericht in de wijk SoHo te New York. Hier kunnen mensen zich door middel van blootstelling aan beeldende kunst laten genezen. Je kunt hiervoor ook speciale artikelen voor aanschaffen die een genezende werking zouden hebben zoals kaarsen, flesjes en sloffen met bijvoorbeeld de afbeelding van een kunstwerk van Van Gogh erop geprint. Melamid zegt hierover: “We all know the power of art, it’s power to galvanize, fortify, stimulate, rouse, soothe and enlighten” en over zijn ‘kliniek’ zegt hij “Besides being a great idea, it’s something everyone can relate to. It takes art a little bit off the pedestal. You can art- charge your water or your vodka, you can buy an art candle. And it’s funny.”

Ik heb zo mijn bedenkingen bij de slagingskansen van deze zogenaamde kliniek, maar het gehele artikel kun je hier in ieder geval lezen. (Bron: New York Times, Artdaily, Noordbrabants Museum)

Lees ook:Fotowedstrijd Mijn Vincent in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Europese Van Gogh locaties gaan samenwerken: Van Gogh Europe
Lees ook:Slaapkamergeheimen Vincent van Gogh
Lees ook:Kunstenaar kweekt oor van Vincent van Gogh
Lees ook:Kunst TV – Don McLean: Starry starry night

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>