Hedendaagse kunst op Twente Biënnale

De Twente Biënnale gaat binnenkort (van 12 t/m 22 mei) van start in de Creatieve Fabriek te Hengelo met een veelheid aan hedendaagse kunst (waaronder Street Art). Deze Biënnale richt zich op de huidige cultuur waarin de massamedia niet meer is weg te denken en op de maatschappelijke actualiteit na 9/11. Hoogtepunten van dit (gratis) evenement vormen de werken van onder andere Banksy, Mark Bijl, David Černý, Jan Cremer, Damien Hirst, Richard Kern, Atelier van Lieshout en Rob Scholte.

Banksy, Man and flowers

Naast werken van deze beroemde kunstenaars zal er op de Biënnale nog veel meer te zien zijn. Je kunt er bijvoorbeeld ijs uit de ijstijd in speciale capsules kopen. Dit is onderdeel van het project “MyPolarIce” van Coralie Vogelaar en Teun Castelein. Het doel is om het poolijs te laten overleven in onze diepvriezers nu de poolkappen langzaam smelten.

Het lichtsculptuur 3G International van web-art pionier Alexei Shulgin zal hier de Nederlandse primeur hebben in de ‘Electroboutique’, na presentaties in Moskou en Monaco. Het kunstwerk moet een iPhone voorstellen dat geheel vertekend is in de vorm van Tatlin’s beroemde Monument voor de Derde Internationale. De ‘Electroboutique’ is een speciale expositie binnen de Biënnale, met hedendaagse interactieve kunst uit Moskou dat lastig te definiëren valt, zoals blijkt uit het persbericht waar de kunstwerken worden omschreven als: pop- art meets design meets media- art.

Damien Hirst, The Last Supper

Street Art vormt dit jaar een belangrijk onderdeel van de Twente Biënnale, er zal dan ook één van de hallen voornamelijk met deze kunstvorm gevuld worden. Hier past de bijzondere collectie kunstwerken van Lebowski- uitgever Oscar van Gelderen goed bij want er zullen originele werken van street artists Banksy, Roa, Vhils, Icy+ Sot, Laser 3.14, The Londen Police, Hugo Kaagman en Booyabase gepresenteerd worden. (Momenteel wordt er ook werk van Banksy en Roa in het MOCA te Los Angeles tentoongesteld bij “ Art in the Streets”).

De Twente Biënnale zal plaatsvinden in en om de fabriekshallen van het voormalige Hazemeijer Holec. Het fabrieksterrein, dat een herbestemming heeft gekregen, staat tegenwoordig bekend onder de naam ‘Creatieve Fabriek’. Goed om te weten: de toegang is gratis en ondanks dat de Twente Biënnale geen commerciële beurs is, zijn de meeste kunstwerken wel te koop.

Lees ook:P183: Bankski
Lees ook:Kunst app van de week: Magritte Your World & Street Tag
Lees ook:Rijksmuseum Twenthe schenkt gratis restauratie
Lees ook:Kunst app van de week: Biennale Way
Lees ook:Beurs van Berlage in de ban van Banksy

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>