Warhol en auto’s

Andy Warhol, Twelve Caddilacs, 1962 (MAM)

Als één van de meest iconische en invloedrijke artiesten van de 20e eeuw, heeft Andy Warhol geholpen de Verenigde Staten te definiëren. Zijn zeefdrukken van typisch Amerikaanse producten en beroemdheden zoals van Campbell’s Soup, Coca-Cola, Marilyn Monroe, en Elizabeth Taylor, zijn bij de meeste mensen wel bekend. Een onderbelicht aspect van zijn werk is echter zijn obsessie met een ander Amerikaans icoon: de auto.

Het Montclair Art Museum in New Jersey (VS) probeert dit nu te veranderen met de expositie ‘Warhol and Cars: American Icons’. Deze tentoonstelling laat duidelijk zien dat Warhol gefascineerd was door de auto. Een relatief onbekende zeefdruk uit 1962, Twelve Cadillacs, staat centraal in deze tentoonstelling. De tentoonstelling bestaat in totaal uit 40 tekeningen, schilderijen, prenten, foto’s, en gerelateerde archiefdocumenten die het museum in bruikleen heeft van het Andy Warhol Museum en andere particuliere collecties. De werken zijn verspreid over Warhol’s gehele carrière van het begin in 1946 tot het einde in 1986.

Onderdeel van de tentoonstelling zal ook een film zijn, waarin Warhol in 1979 een BMW beschilderd als onderdeel van de ‘BMW Art Race Car Projects’, die door de Franse autocoureur Herve Poulain werden geïntroduceerd. Om hiervan alvast een indruk te krijgen kun je het filmpje hieronder bekijken.

Lees ook:Zo had Andy Warhol er nu uit kunnen zien
Lees ook:Onontdekte werken Andy Warhol komen boven water
Lees ook:Veiling vermaarde foto’s Picasso en Warhol
Lees ook:Warhol werk gekocht op afbetaling levert miljoenen op
Lees ook:Six Self Portraits van Andy Warhol levert ruim 30 miljoen dollar op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>