Schilderij tijdelijk terug bij eigenaar

Het Zimmerli Museum van de Rutgers universiteit heeft op 14 januari jongstleden het werk ‘Portret van een jongeman’ (door Hans Baldung Grien) teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar, de familie Gutmann.

Dit portret uit de zestiende eeuw was oorspronkelijk onderdeel van de beroemde ‘Gutmann collectie’. Het Joodse echtpaar Friedrich en Louise Gutmann hadden een bijzondere kunstverzameling. In 1943 hoopten zij met het ‘Portret van een jongeman’ als ruilmiddel, een veilige reis van Nederland naar Italië voor zichzelf te garanderen. De Nazi’s hebben de familie ook een veilige reis toegezegd, maar deze beloften bleken vals te zijn. Het echtpaar is in een concentratiekamp om het leven gekomen. Friedrich Gutmann in Theresienstadt en Louise Gutmann in Auschwitz.

Het werk was onderdeel van een collectie van ruim 60 werken, waaronder werken van Jeroen Bosch, Sandro Botticelli, Edgar Degas en Pierre- Auguste Renoir. Het portret zal 26 januari worden geveild bij Christie’s en heeft een geschatte waarde van $200.000,- en $300.000,-.

Lees ook:Bouw Caspar-David Friedrich museum vertraagd
Lees ook:Portret van Vincent van Gogh teruggevonden?
Lees ook:Echtpaar van Schaik schenkt kunstcollectie aan Museum Flehite
Lees ook:Else Berg en Mommie Schwarz herontdekt
Lees ook:Urvater: het verhaal van een kunstverzameling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>