Alberto Giacometti: ‘Mijn werkelijkheid’

.

‘Ik schilder om vat te

krijgen op de werkelijkheid’

.

Alberto Giacometti, 1958

Bovenstaand citaat is van Alberto Giacometti (1901-1966), de beeldend kunstenaar wiens werk momenteel wordt getoond in de Rotterdamse Kunsthal.

Giacometti boetseerde een belangrijk deel van zijn leven iele, breekbare sculpturen. Daarnaast schilderde hij in een geheel eigen stijl de kleine kring mensen in zijn omgeving.

Hij zei in 1958 dat hij in zijn atelier vat probeerde te krijgen op het leven: “Ik maak schilderijen en beeldhouwwerken en dat doe ik al erg lang. Vanaf de eerste keer dat ik tekende of schilderde deed ik dit om vat te krijgen op de werkelijkheid, om me te voeden en me te verrijken.

“Ik wil me verrijken om me beter te verdedigen, om beter in de aanval te kunnen gaan, om de werkelijkheid aan te pakken, om zoveel mogelijk vooruit te komen op alle niveaus en in iedere richting, om me te behoeden voor honger, kou en de dood, om zo vrij mogelijk te zijn.

“Zo vrij mogelijk om te proberen – met de middelen die nu voor mij het meest bruikbaar zijn – beter te zien en te begrijpen wat er om me heen gebeurt. Beter te begrijpen om vrijer te zijn, om me in te zetten en om me zo veel mogelijk te geven in wat ik maak.

“Om op avontuur te gaan, om nieuwe werelden te ontdekken, om mijn strijd te voeren. Voor mijn plezier? Mijn lol? Een strijd voor het plezier dat ik heb in winnen en verliezen.”

.

Citaten van andere kunstenaars:

Pablo Picasso:

“Painting is not done to decorate apartments. It is an instrument of war.”

Karel Appel:

“Ik rotzooi maar een beetje an.”

Michelangelo:

“Ik zag een engel in het marmer en houwde tot ik hem bevrijdde.”

Henri Matisse:

“Cézanne is een soort god van de schilderkunst.”

Lees ook:Beelden Alberto Giacometti geveild
Lees ook:Gezien Giacometti: dansend door de kunst
Lees ook:Topwerken Cèzanne, Gustav Klimt en Giacometti
Lees ook:Giacometti en Brancusi in Scheveningen
Lees ook:Van Gogh: ‘Een beetje de zonnebloem’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>