Karel Appel: ‘Ik rotzooi maar een beetje an’

‘Ik rotzooi maar een beetje an’

.

Karel Appel, januari 1955

Bovenstaand citaat is uiteraard van Karel Appel (1921-2006). “Ik rotzooi maar een beetje an”, zei hij tegen journalist Jan Vrijman en fotograaf Ed van der Elsken toen ze hem bezochten voor een verhaal in Vrij Nederland, gepubliceerd op 29 januari 1955. “Ik leg het er tegenwoordig flink dik op. Ik smijt de verf er met kwasten en plamuurmessen en blote handen tegenaan. Ik gooi d’r soms hele potten tegelijk op.”

Zijn uitspraak werd de jaren daarop veel misbruikt door critici die meenden dat hedendaagse kunstenaars schilderden als kleuters. Appel ging echter veel subtieler te werk dan hij deed voorkomen. Hij koos zijn gereedschap en verf zeer zorgvuldig. Met zijn ferme uitspraak wilde hij zich vooral afzetten tegen de pseudo-intellectuele blabla over beeldende kunst.

“Als je naar een goed doek kijkt, dan houd je je bek”, zei Karel later in een mooi tv-interview. Hij vertelde tv-maker Wim Kayzer in 2000 over de flow waarin hij zijn schilderijen maakte en over zijn grote bewondering voor sommige schilders. “Van Gogh heeft het geheim van het leven geraakt. En dat was bij Rembrandt ook zo”, zei Appel. “Het is het onuitsprekelijke. Als je naar een goed doek kijkt, dan houd je je bek. Elke theorie, elk verhaal, elke intellectuele benadering is overbodig.”.

Vorige week: Pablo Picasso, maart 1945: ‘Painting is not done to decorate apartments. It is an instrument of war.’

Lees ook:Van Gogh: ‘Een beetje de zonnebloem’
Lees ook:Geboortedag Karel Appel (1921-2006)
Lees ook:Michelangelo: ‘Een engel in het marmer’
Lees ook:Geboortehuis Karel Appel opgeknapt
Lees ook:Rijksmuseum koopt Karel Appel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Karel Appel: ‘Ik rotzooi maar een beetje an’

  1. Pingback: We rotzooien maar wat aan met energiebeleid | Sargasso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>