Wie is toch die vrouw met schilderspalet?

Wie is toch die vrouw die rechtsboven in de banner van kunst.blog.nl het schilderspalet vasthoudt?

Welnu, dat is Élisabeth Vigée Le Brun. De Franse kunstschilder leefde van 16 april 1755 tot 30 maart 1842 en maakte naam met portretten van Franse adel, onder wie koningin Marie-Antoinette. Na de Franse revolutie zwierf ze lange tijd door Europa.

De dochter van kunstschilder Louis Vigée en kapster Jeanne Maissin verdiende vanaf haar vijftiende haar geld met haar populaire portretten. Ze werd op haar 28ste lid van de Koninklijke Academie voor Beeldhouw- en Schilderkunst, dankzij een koninklijke lobby en ondanks de bezwaren van het academiebestuur.

Een deel van haar achternaam dankt ze aan haar huwelijk met kunsthandelaar Jean Baptiste Pierre Le Brun, met wie ze overigens geen langdurige relatie had.

Lees ook:Portretmarathon voor onderzoek naar MS
Lees ook:Hanneke Francken in Hoofddorp
Lees ook:Genomineerden Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015
Lees ook:Google Doodle: Anne Ancher
Lees ook:Redding Panorama Mesdag nabij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>