Picasso: Kunst is een wapen

‘Painting is not done to

decorate apartments

It is an instrument of war’

Pablo Picasso, maart 1945

Ten strijde! Pablo Picasso werd in maart 1945 door een journalist tot bovenstaande uitspraak uitgedaagd. Onderwerp van gesprek was uiteraard zijn imposante schilderij Guernica, dat hij in 1937 schilderde nadat de Baskische stad door de Duitse Luftwaffe was verwoest.

Picasso deed zijn uitspraak in het Spaans: ”No, la pintura no está hecha para decorar las habitaciones. Es un instrumento de guerra ofensivo y defensivo contra el enemigo.”

Het beroemd geworden Engelse citaat staat in zijn geheel in het boek Picasso’s War van Russell Martin:

“What do you think an artist is? An imbecile who has only eyes, if he is a painter, or ears if he is a musician, or a lyre in every chamber of his heart if he is a poet, or even, if he is a boxer, just his muscles?

“Far from it: at the same time, he is also a political being, constantly aware of the heartbreaking, passionate, or delightful things that happen in the world, shaping himself completely in their image.

“How could it be possible to feel no interest in other people, and with a cool indifference to detach yourself from the very life which they bring to you so abundantly? No, painting is not done to decorate apartments. It is an instrument of war.”

Lees ook:Karel Appel: ‘Ik rotzooi maar een beetje an’
Lees ook:Michelangelo: ‘Een engel in het marmer’
Lees ook:Henri Matisse: ‘Cézanne is god’
Lees ook:Van Gogh: ‘Een beetje de zonnebloem’
Lees ook:Alberto Giacometti: ‘Mijn werkelijkheid’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>