Barack Obama maakt kunstenaar beroemd

Kunstenaar Shepard Fairey heeft een poster gemaakt die in populariteit kan wedijveren met de pop art van Andy Warhol. Zijn verkiezingsaffiche voor Barack Obama is de afgelopen maanden zo vaak gebruikt dat het is uitgegroeid tot een icoon voor de succesvolle verkiezingsstrijd van de nieuwe president.

Shepard Fairey maakte het affiche op eigen initiatief ter promotie van Obama. De eerste 350 affiches beloofden "progress"; de volgende 3.000 affiches vermeldden "hope". Na de eerste drukgangen werden de posters door veel Amerikanen gekopieerd. Het affiche was tijdens de campagne zo alom aanwezig dat mensen dachten dat het om het officiële verkiezingsaffiche ging.

De eerste exemplaren zijn inmiddels gewilde collectors items, waarvoor op Ebay grof geld wordt gevraagd. Hoewel Fairey de ambitie had een populair beeld te creëren, zegt hij tegen de Amerikaanse tv-zender CBS dat hij nooit heeft durven dromen dat het zo aan zou slaan.

Lees ook:Kunstenaar maakt Time-cover Obama
Lees ook:Obama’s kunstenaar gearresteerd
Lees ook:Obama-affiche inspireert hiphopper
Lees ook:Fairey daagt Obama uit om Occupy te steunen
Lees ook:Nirvana-baby maakt nu zelf foto’s

1 Reacties // Reageer

One thought on “Barack Obama maakt kunstenaar beroemd

  1. Carien

    Mooi voorbeeld hoe internet de kunst en de maatschappij kan ‘democratiseren’ in de goede zin van het woord. Niet Obama’s campagneteam, maar een straatkunstenaar bracht het dominante beeld van Obama in roulatie.
    Een kernachtig filmpje dat evenzeer als de nieuwe president laat zien dat verandering op til is. Boeiend!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>