De kunst van de auto vanuit een ander oogpunt

De kunstauto van 2013 door Wim Heesakkers CREDITS: Wim Heesakkers, Alphabet

Op 21 en 22 juni 2014 vindt de 11 editie van het Concours d’Elégance plaats op Paleis Het Loo. Het Concours d’Elégance is het grootste klassiekerevenement van Nederland. Bijzonder is dat bij deze klassiekers onder de auto’s ook ruimte is voor moderne voertuigen. Sterker nog, de Lease Auto van het jaar zal als kunstauto worden neergezet. 

Autoliefhebbers zijn het er vast over eens dat een auto eigenlijk ook een vorm van kunst is. De vormen, de kleuren, het exterieur, het interieur: alles is bedacht door ontwerpers en daarmee kunstenaars, maar dan op een andere manier zoals je kunst normaal zou interpreteren. Toch liggen auto’s en kunst wel degelijk dichtbij elkaar.

Sinds 1980 kiest de leasemaatschappij Alphabet ieder jaar een auto die zich onderscheidt op het gebied van o.a. rijeigenschappen, gebruiks- en exploitatiekosten, de dealerorganisatie en de reputatie van het merk. Om de verkiezing een extra impuls te geven, gaf Alphabet in 2012 voor het eerst een kunstenaar de opdracht om de leaseauto van dat jaar te transformeren tot kunstobject. Samen met onder andere een aantal exemplaren uit de roemrijke Art Car collectie van moedermaatschappij BMW werd  de ‘Lease Auto by J.P. Marsman’ gepresenteerd tijdens de tentoonstelling ‘ARTCARS’ in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Vorig jaar werd de Volvo V40 tot Lease Auto van het Jaar verkozen en werd als gevolg hiervan voorzien van een kunstuiting  van de hand van Wim Heesakkers.

Dit jaar is de Mercedes Benz C-klasse uitgeroepen tot Lease Auto van het Jaar 2014. De kunstinterpretatie van deze auto krijgt een erepodium op het basse-cour voor het paleis het Loo, omringd door de deelnemers aan het Internationale  Concours.  Na de onthulling zal de Mercedes gedurende het Concours te bezichtigen zijn op de stand van Alphabet, geflankeerd door de kunstcreaties van voorgaande jaren. Wie dit jaar de Mercedes Benz C-klasse mag versieren is nog een geheim.

Uiteraard kunt u, als u toch bij Paleis Het Loo bent, direct genieten van de diverse exposities in het museum. Sinds deze week is de expositie over Grace Kelly, Prinses van Monaco, geopend, een expositie die u in vervoering zal brengen en het leven van deze charismatische vrouw in beeld brengt. Of geniet van de Royal Showpieces, een tentoonstelling met Koninklijke allure die wegens succes verlengd is tot en met 24 augustus.

Lees ook:Een kunstzinnige bolide door Donald van Schilt
Lees ook:FashionWeek in Van Gogh Museum
Lees ook:Koningin Juliana in beeld
Lees ook:Hong Kong Art Fair 2011 van start
Lees ook:In the Picture keert terug!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>